Antena Meniu Search
x

Video Descinderi cu mascaţii în Bălteni, "ţara fierului vechi". Localnicii care ard deşeuri, ironici: "Facem evaziune cu cea mai mare plăcere. Suntem mână în mână cu poliţia"

Arderile de gunoaie, poveste fără sfârşit. Bălteni, ţara fierului vechi, din Dâmboviţa a fost din nou vizitată de poliţie şi Garda de Mediu. S-au dat amenzi de jumătate de milion de lei şi a fost deschis un dosar de evaziune şi incendiere a deşeurilor. Doar că fenomenul care ne otrăveşte aerul e ca un balaur cu şapte capete. O recunoaşte chiar ministrul Mediului.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 25.04.2023, 20:06

Vezi și

Bălteni, Dâmboviţa. Aproape fiecare curte e transformată în cimitir auto. Maşini, radiatoare din aluminiu sunt doar câteva dintre deşeurile periculoase care au fost ridicate din această curte din Bălteni. Şi nu este singura curte unde vor intra astăzi poliţiştii şi cei de la Garda de Mediu. 72 de comisari de mediu şi aproape 300 de angajați din Ministerul de Interne au avut o singură misiune: să oprească arderile ilegale de gunoi.

Aerul otrăvit ucide peste 25.000 de români anual

"Noi de la Garda Naţională de Mediu, comisariatul general, am făcut ultima acţiune în 2020. Au fost amendaţi toţi, dar din păcate nu am putut să stopăm fenomenul de depozitare şi incinerare", a declarat Florin Bănică, Garda de Mediu.

  • Reporter: Faceţi evaziune?
  • Localnic: Da, cu cea mai mare plăcere. Suntem mână în mână cu poliţia.
  • Reporter: Şi incineraţi şi deşeuri?
  • Localnic: Da, cupru, aluminiu, dăm foc la cauciuri.
Pe acelaşi subiect

Bălteni e parte dintr-un fenomen care ne sufocă. Aerul otrăvit ucide peste 25.000 de români anual. "Bănuiţii ar fi omis să declare sau să evidenţieze veniturile obţinute în urma colectării materialelor feroase sau neferoase prin această activitate ar fi fost poluat mediul înconjurător", a declarat Eliza Anamaria, IPJ Dâmboviţa.

Aproape în fiecare zi, deasupra satului se înalţă coloane toxice de fum. Câmpul din apropiere s-a transformat într-o groapă uriaşă de gunoi. Anul trecut, filmam aici un autoturism în flăcări şi alte nouă epave de autobuze care îşi aşteptau rândul. Un kilogram de plastic ABS ars - folosit în industria auto - emite substanţe toxice cât patru tone şi jumătate de lemn. Prin fum ajung la noi particule cu diametrul de zece ori mai mic decât al unui fir de păr, care ne îmbolnăvesc fără să ştim.

Un an mai târziu, situaţia e şi mai gravă. Munţi de deşeuri, aproape 100 de tone de deşeuri zac aici, la intrarea din Bălteni, judeţul Dâmboviţa, ţara fierului vechi. găsim de toate, de la anvelope până la resturi vegetale. Iar autorităţile locale sunt depăşite. Orice tentativă de a curăţa zona li se pare muncă în zadar. "Eu vă spun că în două luni de zile acolo o să fie din nou aceeaşi cantitate pentru că ei continuă", a declarat primarul din Bălteni.

Arderile ilegale sunt un balaur cu şapte capete. În Bălteni sunt 18 firme autorizate pentru colectare. Azi, au fost date amenzi de jumătate de milion de lei şi a fost întocmit un dosar penal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Descinderi cu mascaţii în Bălteni, "ţara fierului vechi". Localnicii care ard deşeuri, ironici: "Facem evaziune cu cea mai mare plăcere. Suntem mână în mână cu poliţia"