Antena Meniu Search
x

Foto Descoperire incredibilă făcută de un bărbat din Dolj cu ajutorul unui detector de metale. Este cea mai mare comoară din ultimii 60 de ani

Descoperire incredibilă făcută de un bărbat din Dolj cu ajutorul unui detector de metale. A dat peste o adevărată comoară, unul din cele mai mare tezaure monetare găsite în ultimii 60 de ani în această zonă de la noi din țară. Monedele romane de argint vor ajunge în colecția Muzeului Olteniei.

de Monica Palade

la 25.04.2023, 22:10

Cele 1168 de piese de argint au găsite în localitatea Padea, de un bărbat pasionat de comori și care deține un detector de metale autorizat. Monedele ar proveni din a doua jumătate a secolului al III-lea. Cel mai mare tezaur, din punct de vedere al numărului de monede, care a ajuns la instituția de cultură doljeană până în prezent este cel descoperit la Bârca în anul 1962. Peste 1900 de piese au fost descoperite la acea vreme.

Norocosul ar putea primi 45% din valoarea bunurilor

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei.

Direcția de Cultură este cea care a intrat în legătură cu descoperitorul, după care tezaurul a ajuns în custodia noastră pentru a fi curățat. Vom putea începe acest program după ce se finalizează prelevarea de probe de sol din teren, pentru a se confirma că descoperirea provine chiar din locul indicat. După ce monedele sunt curățate, urmează să fie expertizate, evaluate. După aceea, se face un raport final și persoana care a descoperit tezaurul urmează să primească 30% sau 45% din valoarea sa. Valoarea este greu de cuantificat momentan, pentru că piesele au oxid. Pot fi monede evaluate la 10 euro, pot fi și monede evaluate la 200-300 de euro, urmează să vedem”, a declarat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei pentru GDS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Descoperire incredibilă făcută de un bărbat din Dolj cu ajutorul unui detector de metale. Este cea mai mare comoară din ultimii 60 de ani