Antena Meniu Search
x

Video Detaliul care ar putea elucida noaptea morţii lui Eduad Giosu: 3 minute cheie lipsesc din filmare, după ce o poliţistă a oprit bodycam-ul

Noi imagini în şocantul caz al tânărului care a murit la Bucureşti după ce ar fi fost încătuşat cu brutalitate de poliţişti. Bărbatul sângerează pe asfalt fără ca agenţii să îi dea primul ajutor, chiar dacă văd că este în stare critică. Agenta care purta bodycam-ul a oprit înregistrarea la un moment dat. Asta l-a făcut pe tatăl tânărului să creadă că fiul său a fost bătut cu brutalitate, iar pe şefii poliţiştilor, să înceapă o investigaţie. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional! 

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 20:23

Vezi și

Lipsa unei părţi din filmarea intervenţiei este un semn de întrebare. Lipsesc aproape trei minute dintre momentul venirii echipajelor şi încătuşarea în forţă. Agenta care purta camera a recunoscut la audieri că a oprit bodycam, spun surse judiciare, deşi regulile cer să înregistreze toată acţiunea.

Lipsesc imaginile în care poliţiştii ajung la tânărul care umbla îmbrăcat doar în lenjerie intimă în parcarea unor blocuri din cartierul Sebastian. 

Niciun ajutor în primele 20 de minute

La un minut după ce i-a pus cătuşe bărbatului care era agitat, după cum scrie în raportul oficial, un poliţist a chemat ambulanţa. Tânărul era plin de sânge. Poliţiştii repetau obsesiv că şi-a făcut rău singur. În cele 20 de minute de filmare, niciunul dintre cei cinci agenţi nu a încercat să îi dea primul ajutor. 

Pe acelaşi subiect

Poliţistă: Zi să vină mai repede, că-i curge lui ăsta sânge!mA căzut singur, s-a lovit cu faţa de asfalt acolo! S-a lovit cu faţa de asfalt! L-aţi văzut? S-a lovit cu faţa de asfalt!

La două minute după apelul la ambulanţă, poliţiştii consideră că starea tânărului este gravă - cheamă din nou salvarea, dar nu îi acordă în continuare niciun ajutor. Apelul de urgenţă este repetat a treia oară. În timp ce bărbatul continua să sângereze, un agent îşi aprinde o ţigară. După 15 minute de la încătuşare, apare ambulanţa SMURD. Poliţiştii se relaxează. 

Bărbatul a murit după 8 zile

Tatăl tânărului de 30 de ani care a murit la spital după opt zile de comă acuză poliţiştii de intervenţie brutală. În cele trei minute care lipsesc de pe filmare, fiul său ar fi fost snopit în bătaie, crede bărbatul.

Tatăl tânărului mort: Încercă să demonstreze o aşa-zisă autovătămare, dar el nu putea să-şi facă acele răni din care nu s-a mai ridicat. Loviturile grave care i-au cauzat moartea sunt la spate.  

Anchete deschise în mai multe instituţii

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Cunoaştem despre oprirea bodycam, nu cunosc motivele. Putem vorbi de o cercetare disciplinară. Poliţia Capitalei a dispus verificări interne pentru că nu mergeau ambele badycam.

După moartea tânărului, procurorii au început o anchetă pentru purtare abuzivă. Trei dintre poliţiştii care au intervenit în acea noapte au declarat că l-au lovit, dar fără să îi provoace răni grave.

Agenţii se apără - tânărul era conştient când a ajuns în ambulanţă, dar a durat mai mult de oră până să ajungă în sala de operaţie. Spital a început o anchetă internă. 

ISU București-Ilfov confirmă că a demarat o verificare internă ca urmare a aspectelor semnalate în urma intervenției din data de 18 septembrie 2023." La fel şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Şefii Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă vor analiza documentele referitoare la intervenţia din acea seară şi le vor compara cu imaginile surprinse de camera de supraveghere instalată în ambulanţă. De asemenea, li se vor lua declarații şi membrilor echipajului.

Unul dintre poliţiştii anchetaţi acum a fost reclamat şi acum opt luni pentru purtare abuzivă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Detaliul care ar putea elucida noaptea morţii lui Eduad Giosu: 3 minute cheie lipsesc din filmare, după ce o poliţistă a oprit bodycam-ul