Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când limita e cerul: Diana Zamfir, pilot militar de elită, la doar 25 de ani

Armata României şi-a întărit forţele cu un pilot de elită. Zboară pe avion de luptă cu reacţie şi execută misiuni pe timp de noapte. Singură. Are doar 25 de ani

de Redactia Observator

la 09.11.2017 , 09:26

Armata României şi-a întărit forţele cu un pilot de elită. Zboară pe avion de luptă cu reacţie şi execută misiuni pe timp de noapte. Singură. Are doar 25 de ani şi se numeşte Diana Zamfir. Este prima femeie din Forţele Aeriene Române care face astfel de zboruri extrem de complicate. Am vrut s-o cunoaştem şi am găsit-o pregătită de antrenament la Baza 95 Aeriană, Bacău.

Un copil în uniformă militară. Funcția: pilot șef! Locotenentul Diana Zamfir este singura femeie din România care pilotează un avion cu reacție, în comandă simplă, pe timp de noapte. "De ce am ales Şoimul? Şi pentru aparatură şi pentru că poate să execute misiuni de toate tipurile. Este o pasiune, dar tranformând-o în job am mai mult timp pentru ea."

După ce a absolvit Academia Forţelor Aeriene, Diana a trecut, în 6 ani, de la avioane de mici dimensiuni la IAR-99 Șoim. Un aparat de luptă dotat cu armament care poate distruge un oraș la o apăsare de buton.

Vezi și

A ales să zboare când era în clasa a 11-a. A renunțat la machiaj, la rochie și la tocuri și a decis că îşi va servi patria în uniformă militară și bocanci. Nimeni nu a crezut că va reuşi. "Toţi s-au blocat prima oară. Dar n-a zis nimeni nu dintre prieteni şi părinţi. Am vrut avion! În viziunea mea, avionul îmi dă mai multă libertate!"

Pe acelaşi subiect

La vârsta de 25 de ani are deja peste 250 de ore de zbor. Şoimul îl pilotează de un an. Știe că activează într-o lume a bărbaților, dar nu o deranjează. "Nefiind foarte multe femei în armată, mai ales în aviaţie, mulţi sunt oarecum reticenţi să ne acorde încrederea. După ce se obişnuiesc cu noi, suntem colegii lor." 

Cu zâmbetul pe buze, Diana ne spune că e timpul pentru antrenament. Mergem în camera destinată piloților și se echipează. Îşi alege cu atenție combinezonul și își ia casca pentru zbor. "Noi aici ne echipăm şi ne pregătim misiunea. Pe calculatoare, pe hărţi.

12.56 Fiecare are casca lui. La fel şi cu pantalonii de suprasarcină. Fiecare cu pantalonii lui." 

Plecăm spre aeronavă. Înainte de fiecare misiune, Diana își verifică singură avionul. Din toate unghiurile. Apoi notează cu atenție totul într-o agendă. Urmează cel mai greu zbor pentru Diana la manşa IAR-99 ŞOIM, asta pentru că este doar a 4-a oară când pilotează o astfel de aeronavă pe timp de noapte. Iar condiţiile meteo nu sunt favorabile

După o oră, Diana aterizează în siguranţă. A fost, însă, un zbor greu și plin de adrenalină. "A fost o experienţă interesantă deoarece nu am zburat niciodată noaptea în condiţii grele. Apar puţin senzaţiile false datorită faptului că nu se vede absolut nimic." 

IAR-99 Șoim este un aparat de zbor de vânătoare, şcoală și luptă fabricat în România. Poate rula cu peste 800 de kilometri pe oră. Deși îl iubește, Diana îşi doreşte pe viitor să piloteze un F16!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Când limita e cerul: Diana Zamfir, pilot militar de elită, la doar 25 de ani