Din greşeală sau nu, de Înviere nu vom avea nicio restricţie

De Radu Maxim.
Publicat: 09.04.2021, 14:49.
Actualizat: 09.04.2021, 15:05

Învierea ne aduce 48 de ore fără restricţii. Nu ştim dacă asta au intenţionat autorităţile, dar aşa reiese din actul normativ adoptat aseară din Guvern.

Persoane care iau lumină, de Paşte

Persoane care iau lumină, de Paşte

Profimedia Images

Toate restricţiile şi excepţiile sunt prevăzute în Anexa numărul 3 a Hotărârii de Guvern din 08 aprilie 2021.

Articolul 2, alineatul 6, spune că este permisă circulaţia între orele 20 şi 5 în perioada 1-2 mai. La prima vedere, asta ar însemna în noaptea de 1 spre 2, în speţă noaptea de Înviere. Dar perioada 1-2 mai se referă la ambele zile, adică 48 de ore. În consecinţă, excepţia se aplică de la ora 0 a zilei de 1 mai până la ora 24 a zilei de 2 mai. Practic, 48 de ore fără nicio restricţie de circulaţie.

Art. 2. Alin. 6: "În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-05:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase."

Consecinţele nu se rezumă la deplasarea în afara locuinţei. Şi terasele ar putea fi deschise sâmbătă şi duminică. Alineatul 6 din articolul 6 este singurul care se referă la funcţionarea teraselor. Iar acest articol nu prevede nicio restricţie orară, singura aplicabilă fiind interdicţia generală de a circula. Şi cum nu există nicio restricţie în acea perioadă, rezultă că terasele pot funcţiona în perioada 1-2 mai de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă până la miezul nopţii de duminică spre luni.

Art. 6. Alin. 6: "Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară."

Şi mai interesant este că lipsa unei restricţii orare în singurul articol referitor la terase permite funcţionarea acestora în tot intervalul în care este posibilă circulaţia persoanelor nu numai în weekendul în care este Învierea. Să luăm exemplul Capitalei. Deplasarea este permisă până la ora 22 de luni până joi şi până la ora 20 de vineri până duminică. Însă autorităţile aplică şi în cazul teraselor restricţiile orare pentru magazine, adică ora 21 de luni până joi şi ora 18 de vineri până duminică. Greşit. Pentru că aceste restricţii sunt prevăzute în articolul 7 şi se referă la "activităţi de comerţ şi prestări de servicii". Terasele sunt reglementate de un alt articol, articolul 6, care se referă la "operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor."

Art. 7: "operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise"
Art. 6: "operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor"

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Reacții secundare ciudate pentru tânăra vaccinată din greșeală cu 4 doze: Bea și 7 litri de apă pe zi.
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro