Antena Meniu Search
x

Dîncu, despre sosirea blindatelor Stryker în România: "NATO își îndeplinește promisiunile" | Ce spune de "propaganda rusă"

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a explicat semnificația trimiterii militarilor americani în România. „Programul va fi destul de rapid”, a declarat ministrul, iar soldații vor sosi cu mașini de luptă cu tot.

de Redactia Observator

la 02.02.2022, 21:54

blindate americane Stryker
Dîncu, despre sosirea militarilor americani în România: "NATO își îndeplinește promisiunile" | Ce spune de "propaganda rusă" - Shutterstock (arhivă)

Întrebat, miercuri seară, ce speră România să obțină cu acest contingent de soldați, Vasile Dîncu a răspuns că, pe lângă cei 900 de soldați care există în acest moment în bazele din România, sunt câteva aspecte importante ca semnificație. În primul rând, României i se îndeplinește o cerere pe care o face încă din 2014. „Președintele României a cerut să se suplimenteze trupele de pe flancul estic și să fie o prezență militară aici solidă”, a declarat ministrul, la Digi 24.

În al doilea rând, este un răspuns important pe care Alianța Nord-Atlantică îl dă cererii Rusiei, care vrea „o curățare a zonei flancului estic. Este un răspuns clar, nu numai că NATO nu acceptă acest lucru, dar și întărește această prezență”.

Vasile Dîncu, despre "propaganda Federației Ruse"

Totodată, reprezintă „și un lucru important de natură psihologică”, a spus Dîncu: „Tot legat de propaganda Federației Ruse. A fost o propagandă puternică, uneori pe social media, aceea de a descuraja statele din Est spunând că NATO niciodată nu va sacrifica oameni, nu va apăra țările din Est și din centrul Europei. Această prezență arată că NATO își îndeplinește promisiunile. Este și un semn de încurajare pentru opinia publică din România, din Polonia și din alte state europene că nu suntem singuri și că în fața unei amenințări posibile noi avem tot sprijinul”.

Pe acelaşi subiect

Potrivit ministrului, tot propaganda rusă a vrut să arate că există disensiuni între Uniunea Europeană și NATO. „Și Franța a anunțat că va fi o prezență în România, deci este și un semn de coeziune și unitate între Uniunea Europeană și NATO”, a declarat Dîncu.

Când ar putea veni cei 1.000 de militari americani în România

Întrebat care este programul sosirii militarilor, ministrul a răspuns că programul exact nu s-a stabilit încă: „se poate ca această prezență să fie activată în câteva zile, poate să mai dureze un pic, dar în orice caz este vorba de un program pe care îl stabilim acum, în aceste zile, și care va fi destul de rapid. Noi eram pregătiți să primim trupe NATO”.

Fiind vorba despre un regiment mecanizat, soldații vor veni și cu mașini de luptă: „este vorba despre o prezență a unui regiment mecanizat, care se poate deplasa foarte repede dintr-un loc în altul cu cea mai modernă tehnică, deci este vorba de o prezență cu tehnică cu tot”.

Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, pe fondul crizei dintre Rusia şi Ucraina, au afirmat oficiali de la Washington citaţi de agenţia Associated Press. Conform oficialilor citaţi, alţi 2.000 de militari de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi transferaţi în Polonia şi Germania în următoarele zile.

Departamentul american al Apărării a anunţat luni că 8.500 de militari americani au fost plasaţi în stare de alertă pentru posibila trimitere în Europa de Est, eventual pentru activarea Forţei de Reacţie a NATO, care are 40.000 de militari. Statele Unite au deja 75.000-80.000 de militari în Europa, mobilizaţi cu statut permanent.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia.

sursa: MEDIAFAX

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Dîncu, despre sosirea blindatelor Stryker în România: "NATO își îndeplinește promisiunile" | Ce spune de "propaganda rusă"