Video Diplomații ruși trimiși de România înapoi la Moscova au avut atât de multe bagaje, încât zborul a fost amânat de 6 ori
Avionul trimis special de la Moscova pentru repatrierea celor 40 de diplomaţi şi funcţionari administrativi ruşi de la Bucureşti, alături de familiile lor, a sosit azi-dimineaţă pe Aeroportul Otopeni. Doar că, la plecare, din cauza bagajelor prea multe, decolarea a fost amânată de şase ori timp de mai bine de şase ore. Aeronava a decolat în urmă cu circa jumătate de oră.
Avionul rusesc a ajuns pe Aeroportul din Otopeni cu puţin timp înainte de ora 10:00 dimineaţa, după un zbor de patru ore. Reporterii Observator au surprins în imagini aterizarea aeronavei.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Aeronava rusească de tip Iliuşiun II a primit aprobarea specială pentru a intra în spaţiul Uniunii Europene, automat de a ateriza aici pe Aeroportul Henri Coadă din Otopeni, în urma unei cereri făcută de Ministerul Afacerilor Externe către Ministerul Apărării Naţionale.
Doar că la plecare, diplomaţii şi famillile lor, în total 70 de persoane, nu au putut decola la ora stabilită. Avionul era programat să decoleze la ora 12:30, dar, pentru că bagajele au fost atât de multe încât au umplut un camion, spun surse Observator, zborul a fost amânat de şase ori.
România a pus piciorul în prag. Mai puțini diplomați ruși București
- Momentul în care avionul rusesc Ilyushin IL-96 aterizează la București: 40 de diplomaţi şi funcţionari,...
- Avion rusesc în România. 40 de diplomaţi şi funcţionari se întorc la Moscova, la bordul unei aeronave trimise...
- Rusia acuză România de ipocrizie şi act ostil, ameninţă că va răspunde: "Măsuri specifice vor fi anunţate...
Pe 8 iunie, Guvernul a cerut Rusiei să reducă numărul de angajaţi de la ambasadă, la un nivel apropiat de cel al reprezentanţei diplomatice române la Moscova. Astfel, 11 diplomaţi şi 29 de angajaţi care aparţineau personalului tehnico-administrativ vor părăsi teritoriul ţării noastre.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Nu se cere acordul nimănui din afara statului român pentru a facilita repatrierea personalului diplomatic. Este un gest normal, indiferent de situaţiile tensionate, conflictuale între state. Personalul diplomatic beneficiază de un anume tip de flexibilitate.
Cursa specială a fost autorizată în baza unui articol din Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice. Asta pentru că, în prezent, avioanele din Rusia nu pot zbura în spaţiul aerian al Uniunii Europene, ca urmare a restricţiilor impuse după invadarea Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰