Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dobrogea vrea titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2029, cu ghiudem, miere și nămol de Techirghiol

Dobrogea se pregătește să cucerească Europa prin gust și tradiție! Şi cum ţintește titlul de Regiune Gastronomică a Europei în anul 2029, pregătirile au început deja. Producătorii locali, pasionați de arta culinară autentică, și-au unit forțele şi vor pune pe masa juraţilor internaţionali cele mai rafinate vinuri, cea mai pură miere, mezeluri tătăreşti, dar şi produse cosmetice cu ingrediente din Lacul Techirghiol. Obținerea titlului nu înseamnă doar recunoaștere, ci beneficii semnificative în domeniul turismului și al economiei locale.

de Cristina Niță

la 11.06.2025 , 08:23

Printre punctele forte pe care dobrogenii le au se numără mezelurile artizanale locale, dar şi ghiudemul tătăresc, realizat în făbricuţa unui fost navigator.

"Primul produs care a fost pus pe tapet, a fost ghiudemul tătăresc. Reţeta de la ghiudem o am cu semnătură de la un tătar", spune Mos Iosif, producător.

Și mierea dobrogeană, aurul dulce al regiunii, face parte din colecția de delicii care va fi prezentată juraților internaționali şi promite să îndulcească nu doar gusturile, ci și inimile celor care o descoperă.

Articolul continuă după reclamă

"Pentru că suntem o unitate micuţă de producţie, lucrăm cu loturi mici, şi avantajul este că avem un control asupra calităţii mult mai atentă", spune Dragoş Carp, producător de miere.

Iar cum orice festin merită alături un vin pe măsură, licorile lui Bachus nu lipsesc din povestea dobrogeană. 

"Noi credem că prin implicare pe care o avem şi autenticitatea de care dăm dovadă, avem un vin, care este pe placul multora. Încercăm întotdeauna să fie de cea mai bună calitate", spune Alexandru Darie, producător de vin.  

Şi nămolul celebru din lacul Techirghiol se reinventează

Acum nu va mai fi doar pentru tratamente balneare, ci şi ingredientul secret din produsele cosmetice dedicate doamnelor. 

"Săpunuri, manufacturate prin metoda la rece, creme pentru masaj calmant şi reconfortant, uleiuri de masaj, creme de mâini, de faţă, de călcâie", spune Cristina Draghici, producător de cosmetice.

Iar dacă va obţine titlul de Regiune Gastronomică a Europei în 2029, Dobrogea se va transforma într-un exemplu de dezvoltare durabilă.

"Vrem să scoatem în valoare toate aceste calităţi pe care minorităţile doresc să le împărtășească cu absolut toţi cetăţenii europeni", spune Daniel Moraru, organizator.

Și chiar au cu ce se mândri! În 2023, România a ieșit învingătoare într-o veritabilă "bătălie a gusturilor" cu Bulgaria şi a obţinut recunoașterea europeană pentru Plăcinta Dobrogeană cu Indicație Geografică Protejată. E crocantă la exterior, moale şi sărată în interior, şi are gustul copilăriei pentru mulţi dintre cei care au crescut în Dobrogea. Plăcinta Dobrogeană e marcă înregistrată şi parte din identitatea culinară a zonei. 

Zonele care obțin titlul de Regiune Gastronomică a Europei nu câștigă doar prestigiu – ci și un impuls real în turismul sustenabil și în dezvoltarea unei economii circulare inteligente.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat apartamente mai mici decât prevede legea datorită preţului?
Observator » Evenimente » Dobrogea vrea titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2029, cu ghiudem, miere și nămol de Techirghiol