Doctorii români trec la medicină de dezastre, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu noul coronavirus. VIDEO

De Ema Schweninger.
Publicat: 29.10.2020, 19:32.
Actualizat: 30.10.2020, 12:15

În cel mult o săptămână, spitalele din România vor face medicină de dezastre! Este avertismentul medicilor care au explicat pentru Observator ce ne aşteaptă. Practic, doctorii vor trebui să aleagă pe cine tratează pentru că nu-i vor mai putea salva pe toţi. Între timp, cifrele catastrofei sar peste praguri din zi în zi: dacă ieri aveam 5.300 de cazuri, azi sunt 6.400.

Doctorii români recunosc: în câteva zile în spitale se trece la medicina de dezastre.

Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti: Medicina de dezastre adaptează medicina de război. Nu vei putea să mai faci totul la nişte standarde ca atunci când ai face cu un bolnav izolat. Nu te apuci să faci replantare de membru când ai 50 de persoane cu membrele sfârtecate. Faci amputaţii. Trebuie să îi salvezi pe toţi, nu poți să te concentrezi pe 1 şi să-ţi moară 30.

Alin Suciu, medic de urgenţă: În 7, 10 zile vom ajunge în opinia mea în această situaţie.

România trăieşte acum infernul prin care Italia a trecut în primăvară, când numărul mare de bolnavi de COVID-19 a devenit copleşitor pentru spitale. Doctorul Alin Suciu a fost în Lombardia atunci, dar exeprinţa tot nu l-a pregătit pentru ce se întâmplă câteva luni mai târziu la noi.

Alin Suciu, medic de urgenţă: Pacienţii erau şi pe coridoare şi în sălile de aşteptare. Pe paturi, pe tărgi, pe paturi suplimentare, pe brancarde, pe scaune. Erau efectiv coplesiţi. Era mai rău ca pe front în acel spital. Pe front îţi vezi inamicul, vezi din ce parte se trage, vezi din ce parte explodează. Acolo aveam un inamic pe care nu-l vedeam.

Şi la ei, şi la noi secţii întregi se transformă peste noapte în saloane de Terapie Intensivă.

Alin Suciu, medic de urgenţă: Erau nevoiţi să aleagă cui acordă şansa la viaţă şi cui, din nefercire, va trebui să nu mai acorde nicio şansă. A fost o imagine terifiantă.

Peste tot în ţară oamenii aşteaptă cu orele să-i vadă un medic. O pacientă a suprins imagini teribile în Sibiu: în Camera de Gardă bolnavii epuizaţi aşteaptă în tăcere să-i vadă un medic. Ambulanţele stau la coadă, iar curtea e plină de oameni.

Şi doctorii sunt copleşiţi de boală. O rezidentă şi-a fotografiat chipul după 33 de ore de purtat mască fără întrerupere. "Este prima gardă în care am plâns. Pentru noi toţi", a scris medicul pe Facebook.

6.481 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 1.000 mai multe decât ieri. Iar numărul de teste e acelaşi, în jur de 36.000. 868 de pacienţi sunt în stare gravă şi critică la Terapie Intensivă. Autorităţile se gândesc să trimită bolnavi la ATI şi la clincile private.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Suntem pe un câmp de luptă. Dacă e nevoie, implicăm privatul.

Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti: Va trebui să găsim resurse. Să transformăm cât mai multe spitale să se ocupe de genul acesta şi să improvizăm spitale, au mai fost improvizate: hale, containere, orice e posibil.

20 la sută din cazurile înregistrate de ieri până astăzi sunt în Bucureşti.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro