Antena Meniu Search
x

Doctorii români trec la medicină de dezastre, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu noul coronavirus. VIDEO

În cel mult o săptămână, spitalele din România vor face medicină de dezastre! Este avertismentul medicilor care au explicat pentru Observator ce ne aşteaptă. Practic, doctorii vor trebui să aleagă pe cine tratează pentru că nu-i vor mai putea salva pe toţi. Între timp, cifrele catastrofei sar peste praguri din zi în zi: dacă ieri aveam 5.300 de cazuri, azi sunt 6.400.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 30.10.2020, 12:15

Vezi și
  • Aproape 6.500 de români s-au infectat cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore.
  • Pandemia de coronavirus a dus sistemul sanitar din România în pragul colapsului.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Doctorii români recunosc: în câteva zile în spitale se trece la medicina de dezastre.

Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti: Medicina de dezastre adaptează medicina de război. Nu vei putea să mai faci totul la nişte standarde ca atunci când ai face cu un bolnav izolat. Nu te apuci să faci replantare de membru când ai 50 de persoane cu membrele sfârtecate. Faci amputaţii. Trebuie să îi salvezi pe toţi, nu poți să te concentrezi pe 1 şi să-ţi moară 30.

Alin Suciu, medic de urgenţă: În 7, 10 zile vom ajunge în opinia mea în această situaţie.

România trăieşte acum infernul prin care Italia a trecut în primăvară, când numărul mare de bolnavi de COVID-19 a devenit copleşitor pentru spitale. Doctorul Alin Suciu a fost în Lombardia atunci, dar exeprinţa tot nu l-a pregătit pentru ce se întâmplă câteva luni mai târziu la noi.

Alin Suciu, medic de urgenţă: Pacienţii erau şi pe coridoare şi în sălile de aşteptare. Pe paturi, pe tărgi, pe paturi suplimentare, pe brancarde, pe scaune. Erau efectiv coplesiţi. Era mai rău ca pe front în acel spital. Pe front îţi vezi inamicul, vezi din ce parte se trage, vezi din ce parte explodează. Acolo aveam un inamic pe care nu-l vedeam.

Şi la ei, şi la noi secţii întregi se transformă peste noapte în saloane de Terapie Intensivă.

Alin Suciu, medic de urgenţă: Erau nevoiţi să aleagă cui acordă şansa la viaţă şi cui, din nefercire, va trebui să nu mai acorde nicio şansă. A fost o imagine terifiantă.

Peste tot în ţară oamenii aşteaptă cu orele să-i vadă un medic. O pacientă a suprins imagini teribile în Sibiu: în Camera de Gardă bolnavii epuizaţi aşteaptă în tăcere să-i vadă un medic. Ambulanţele stau la coadă, iar curtea e plină de oameni.

Şi doctorii sunt copleşiţi de boală. O rezidentă şi-a fotografiat chipul după 33 de ore de purtat mască fără întrerupere. "Este prima gardă în care am plâns. Pentru noi toţi", a scris medicul pe Facebook.

6.481 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 1.000 mai multe decât ieri. Iar numărul de teste e acelaşi, în jur de 36.000. 868 de pacienţi sunt în stare gravă şi critică la Terapie Intensivă. Autorităţile se gândesc să trimită bolnavi la ATI şi la clincile private.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Suntem pe un câmp de luptă. Dacă e nevoie, implicăm privatul.

Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti: Va trebui să găsim resurse. Să transformăm cât mai multe spitale să se ocupe de genul acesta şi să improvizăm spitale, au mai fost improvizate: hale, containere, orice e posibil.

20 la sută din cazurile înregistrate de ieri până astăzi sunt în Bucureşti.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Doctorii români trec la medicină de dezastre, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu noul coronavirus. VIDEO