Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Doliu în literatură. Scriitorul israelian de origine română Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului, a murit

Scriitorul israelian Aharon Appelfeld, una dintre cele mai importante voci ale literaturii israeliene, care a supravieţuit Holocaustului în Ucraina, a murit.

de Redactia Observator

la 04.01.2018 , 13:34

- ro.wikipedia.com

Scriitorul israelian Aharon Appelfeld, una dintre cele mai importante voci ale literaturii israeliene, care a supravieţuit Holocaustului în Ucraina, a murit la vârsta de 85 de ani, au anunţat joi apropiaţii săi, citaţi de AFP.

Opera sa, consacrată în mare parte vieţii evreilor din Europa în timpul Holocaustului, a fost tradusă în mai multe limbi. 

S-a născut în 1932, într-un oraş de lângă Cernăuţi, oraş românesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi, într-o familie de evrei. Mama sa a fost asasinată de nazişti şi el a fost deportat împreună cu tatăl său într-un lagăr de muncă din Transnistria. A evadat singur în 1942 şi a supravieţuit prin păduri, "adoptat de o bandă de infractori ucraineni". 

Articolul continuă după reclamă

A fost prins de sovietici şi a devenit "băiat de bucătărie" timp de nouă luni pentru Armata Roşie, pe care a părăsit-o în 1945. A emigrat puţin mai târziu în Palestina. 

"Nimeni nu voia orfani ai Europei. Singurul loc unde puteam merge era Palestina", povestea scriitorul într-un interviu pentru AFP în 2010. 

Aharon Appelfeld şi-a regăsit tatăl, şi el supravieţuitor al barbariei naziste, în 1957 în Israel. 

Prima sa carte i-a apărut în 1962 şi a fost urmată de alte 40 de scrieri, romane şi colecţii de poeme. El povesteşte în autobiografia "Povestea unei vieţi" (1999) cum a supravieţuit Holocaustului. 

Appelfeld a fost recompensat cu numeroase premii internaţionale, inclusiv Premiul Israel pentru literatură în 1983 şi Prix Médicis pentru literatură străină în 2004 pentru autobiografie. În 2005 i-a fost atribuit Premiul Nelly-Sachs pentru întreaga operă literară. 

Sursa: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Evenimente » Doliu în literatură. Scriitorul israelian de origine română Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului, a murit