Antena Meniu Search
x

Angajaţi MAI, trafic de migranţi: Vali Mitruş, reţinut. Suma primită pentru a emite acte ilegale de şedere pentru 1100 de migranţi

Șeful Biroului Imigrări Caraș-Severin, Vali Mitruş, a fost reținut de DNA în dosarul angajaţilor MAI implicați în traficului de migranți. Este acuzat că, alături de alți doi funcționari din subordine, a luat între 400 și 22 de mii de euro pentru a emite ilegal acte de ședere pentru 1.100 de migranți.

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 11:53

Dosarul angajaţilor MAI care făceau trafic cu migranţi: Vali Mitruş, reţinut. Suma primită pentru a emite acte de şedere
Dosarul angajaţilor MAI care făceau trafic cu migranţi: Vali Mitruş, reţinut. Suma primită pentru a emite acte de şedere - Observator

Şeful Biroului pentru Imigrări al judeţului Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost reţinut de procurorii DNA Timişoara, iar pentru alte trei persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru infracţiunile de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informativ, într-un dosar referitor la emiterea avizelor de muncă şi prelungirea ilegală a dreptului de şedere în România pentru 1.137 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

Şeful Biroului pentru Imigrări, reţinut de procurorii DNA

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Timişoara, şeful Biroului pentru Imigrări al judeţului Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost reţinut, în timp ce măsura controlului judiciar a fost dispusă faţă de Andrei-Cătălin Huniadi şi Cristian-Arthur Oncică, ambii funcţionari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, şi faţă de un administrator al unei societăţi comerciale.

Articolul continuă după reclamă

"În sarcina celor 4 inculpaţi a fost reţinută comiterea unor infracţiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă şi continuată, forma participaţiei penale fiind autoratul, complicitatea şi instigarea", se arată în comunicatul DNA Timişoara. Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin urmează să fie prezentat miercuri Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pe acelaşi subiect

Potrivit procurorilor DNA, cercetările se referă la modalitatea în care angajaţi ai Biroul pentru Imigrări al judeţului Caraş Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispoziţiile legale prevăzute atât în legislaţia primară pe linie de migraţie, cât şi în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, şederea şi dreptul la muncă al cetăţenilor străini pe teritoriul României.

"Concret, în perioada 2022 - 2023, direct sau prin intermediar, inculpaţii Mitruş Vali şi Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi inculpatul P.C.S., implicaţi în migraţia ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei şi 22.000 euro şi alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă şi prelungirea nelegală a dreptului de şedere în România în cazul a peste 1.137 cetăţeni străini (majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80% ), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan)", se precizează în documentul citat.

După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetăţenii străini care ar fi intrat în ţară, ar fi fost preluaţi de reprezentanţii societăţilor pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazaţi fără forme legale în diferite locaţii şi plasaţi în mod nelegal pentru a munci la alte societăţi.

Ceilalţi ar fi fost preluaţi direct de persoane care ar fi făcut parte din reţelele de traficanţi de migranţi şi călăuziţi spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Angajaţi MAI, trafic de migranţi: Vali Mitruş, reţinut. Suma primită pentru a emite acte ilegale de şedere pentru 1100 de migranţi