Antena Meniu Search
x

Ordonanţa privind graţierea îi poate scăpa şi pe inculpaţii din dosarul Colectiv

Sloganul protestatarilor a fost mai întâi - "corupţia ucide", după tragedia de la Colectiv. Iar ordonanţele Guvernului ar putea declanşa haosul, se plâng şefii din Justiţie.

Vezi și

Sloganul protestatarilor a fost mai întâi - "corupţia ucide", după tragedia de la Colectiv. Iar ordonanţele Guvernului ar putea declanşa haosul, se plâng şefii din Justiţie.

Dosarul Colectiv. Tragedie care a marcat România. 64 de tineri ucişi în clubul morţii. Şi peste o sută cu vieţile marcate definitiv de rănile care nu vor dispărea niciodată.

Ucişi... din culpă. 

Răniţi... din culpă.

Pe acelaşi subiect

În urma abuzurilor în serviciu. Sunt infracţiunile identificate de procurori. 

Infracţiuni care acum sunt supuse ori graţierii ori dezincriminării. O spun chiar şefii magistraţilor. 

-Ar implica nesocotirea vieţii ca valoare socială fundamentală. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie cauza denumită generic Colectiv, spune Augustin Lazăr, procurorul general al României.

Ordonanţa care schimbă abuzul în serviciu anulează pedeapsa maximă de 7 ani.  O reduce până la 3 ani.

-S-ar vedea că dezincriminarea ar fi făcută cu dedicaţie. Punct!, susţine Lazăr.

La infracţiunea de abuz în serviciu se mai schimbă ceva. De pildă, fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată cu un prejudiciul de 62.000 de lei. Sub pragul impus de ordonanţă, de 200.000 de lei. Ceea ce înseamnă că infracţiunea nu mai există. Iar apărătorul ar putea cere încetarea procesului. 

La fel ca în cazul Piedone, cei doi pompieri care au permis funcţionarea clubului Colectiv deşi ştiau că este o adevărată bombă cu ceas, ar putea fi absolviţi de infracţiunea de ABUZ ÎN SERVICIU, care... nu mai există. Pentru că prejudiciul este sub 200.000 de lei. Totuşi, anchetarea lor ar putea continua pentru celălalt capăt de acuzare - uzurparea funcţiei - care se pedepseşte cu până la maximum 5 ani, deci, ar putea fi graţiaţi. 

Cei trei patroni ai clubului Colectiv sunt judecaţi pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Posibilele condamnări pentru aceste acuzaţi pot fi graţiate, doar dacă pedepsele date nu vor fi mai mari de cinci ani.

Conform legii încă în vigoare, se pot da însă sentinţe de până la 10 ani, la care se pot aplica sporuri pentru condiţiile agravante. Judecătorul nu este însă obligat să îndrepte pedeapsa spre pragul maxim. 

Acelaşi scenariu se poate repeta şi în cazul celor de la firma de artificii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ordonanţa privind graţierea îi poate scăpa şi pe inculpaţii din dosarul Colectiv