Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Două autobuze din Cluj-Napoca devin opere de artă pe roţi. Zece echipe de tineri talentaţi se întrec într-un concurs de graffiti

Artă în mişcare. Două autobuze din Cluj-Napoca vor deveni lucrări murale pe roţi. Mijloacele de transport în comun vor fi acoperite complet cu graffitti. Pe lângă faptul că sunt lăsaţi să îşi exprime talentul, cei mai inspiraţi artişti vor primi şi premii. 

de Alex Prunean

la 30.08.2024 , 21:38

Cu un spray ori o pensulă, cu multă imaginaţie şi o mână sigură, mai mulţi tineri din Cluj-Napoca transformă două autobuze în expoziţii pe roţi. 

Autobuzele puse la dispoziţie de compania de transport vor ieşi curând pe traseu. 

Zece echipe din România, Franţa şi Albania se întrec în acest an la concursul de artă murală şi graffiti "Murals of Youth", organizat în inima Ardealului. Fiecare grup a fost liber să îşi aleagă tema pe care o pictează. 

Vezi și

Mara a venit din Zalau să-şi arate priceperea în arta murală

Pe acelaşi subiect

"Pentru că e o dimensiune foarte mare, se pot desena foarte multe elemente şi pot să fiu şi mai creativă în acest mod. Am ales să facem un personaj aici şi un dragon acolo", spune Mara.

Indiferent cât de atractive şi spectaculoase sunt picturile murale sau graffiti se transformă în artă doar în anumite condiţii. În primul rând, proprietarul zidului, al clădirii sau autobuzului în acest caz, trebuie să fie de acord cu realizarea picturii. În caz contrar, totul se transformă în vandalism, iar amenda ajunge până la 6.000 de lei. 

În plus, pictura trebuie înlăturată pe cheltuiala celui care a realizat-o. 

"Arta stradală este uneori greşit înţeleasă. Marea majoritate a oamenilor poate înţeleg prin artă stradală mâzgăliturile pe care le vedem pe pereţi şi pe care nu le acceptăm niciunul dintre noi. Festivalul nostru îţi propune să promoveze arta în adevăratul sens al cuvântului", spune Georgian Mazerschi - profesor de arte.

Competiţia artiştilor de graffiti se va încheia duminică, atunci când cele mai bune picturi vor fi premiate cu 600 de euro şi materiale necesare pentru următoarele lucrări de artă. 

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » Două autobuze din Cluj-Napoca devin opere de artă pe roţi. Zece echipe de tineri talentaţi se întrec într-un concurs de graffiti