Drama româncelor forţate să se prostitueze în Spania. De 20 de ani, suntem una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa
Româncele se află în topul femeilor exploatate sexual în Spania. Cifrele îngrijorătoare arată că, numai anul trecut, autorităţile au identificat, în mai multe locuri, peste 7.000 de persoane care ar fi putut să practice prostituţia.
Majoritatea erau femei, cu vârste între 33 şi 37 de ani, iar principalele ţări din care acestea proveneau erau România, Columbia şi Spania. Mai mult, poliţia a intervenit şi în cinci cazuri de trafic de persoane pentru căsnicii forţate, printre victime aflându-se şi români.
Ciolacu: România este pe harta traficanţilor de persoane
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj în cadrul evenimentului de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028, citit de către şeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Premierul arată că, din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, iar peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime.
- A sedus o femeie, apoi a forţat-o să se prostitueze în Europa, în apartamente închiriate. Bărbatul de 50 de ani...
- Adolescentă de 16 ani, racolată şi obligată de un individ să se prostitueze. Cum ar fi ademenit-o bărbatul
- Trei tinere, obligate ani la rând să se prostitueze și să cerșească pentru un bărbat din Sălaj. Erau supuse...
"În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. Semenii noştri, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, femei sau bărbaţi, deopotrivă, sunt deturnaţi de la condiţia lor umană pentru interesele josnice ale traficanţilor. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime şi de cei apropiaţi lor. Numeroase vieţi sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, arată premierul Ciolacu în mesaj.
Şeful Executivului afirmă că ”în urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state”.
”Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziţia traficanţilor pentru organizarea şi protecţia activităţilor ilegale desfăşurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă, mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umanp a oricărei persoane de bună credinţă”, transmite premierul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰