Dumitru Prunariu: o viaţă printre stele.” Închideam ochii și simțeam că…”
Când spui Dumitru Prunariu spui astronaut. Puţin ştiu însă cine este cu adevărat omul Dumitru-Dorin Prunariu. O viaţă dedicată zborului.
Când spui Dumitru Prunariu spui astronaut. Puţin ştiu însă cine este cu adevărat omul Dumitru-Dorin Prunariu. O viaţă dedicată zborului.
Astfel, în 1952 se naşte la Braşov Dumitru Dorin Prunariu într-o familie de intelectuali: tatăl inginer şi mama profesoară. După ce a absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr.1 din orașul natal în anul 1971, acesta a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie Aerospaţială a Politehnicii bucureştene, devenind în 1976 inginer cu specializarea aeronautică.
Pasiunea pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie, așa cum declară într-un interviu:
„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică.”
Calea spre stele începe încă de mic de la cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Brașov. Aici construia modele de planoare și de avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor. Avea 17 ani când a dobândit premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”.
După ce îşi finalizează studiile universitare, Prunariu lucrează ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcții Aeronautice (IAR) din Ghimbav (județul Brașov), între anii 1976-1977. Colega sa de facultate, Crina Rodica Prunariu îi devine soţie în 1974 iar în 1975 se naşte primul lor fiu, Radu-Cătălin, urmat în 1977 de Ovidiu-Daniel, cel de-al doilea fiu al lor.
În luna mai 1977, au început să se facă selecționări pentru programul de zboruri cosmice Intercosmos , inițiat de către URSS și adresat țărilor aliate socialiste. În toamna aceluiaşi an Prunariu finalizează cursurile Școlii de ofițeri de rezervă aviație din Bacău, cu gradul de sublocotenent în rezervă şi tot atunci candidații cosmonauți au fost detașați de la locurile lor de muncă la unitatea militară de aviație de la Bacău, fiind incluși într-un program de pregătire multidisciplinar.
Astfel, pe 20 martie 1978 Prunariu a fost îmbarcat în avion, cu familie cu tot, şi trimis la Moscova. Timp de trei ani, în perioada martie 1978-mai 1981, Prunariu și Dediu au urmat o pregătire de specialitate în calitate de candidați cosmonauți la Centrul de Pregătire a Cosmonauților "Iuri Gagarin" din Zviozdnîi Gorodok - „Orășelul Stelar” (aflat în apropiere de Moscova).
Din anul 1981 și până în anul 1998 a fost, cu o pauză de aproape doi ani, inspectorul-șef pentru activități aerospațiale în cadrul Comandamentului Aviației Militare și apoi al Statului Major al Aviației și Apărării Antiaeriene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰