Antena Meniu Search
x

Dumitru-Dorin Prunariu, celebrat la 35 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui român. Cum îşi aminteşte cosmonautul călătoria în spaţiul cosmic

Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a realizat un zbor în spaţiul cosmic, a fost celebrat, luni, în cadrul unui eveniment organizat de Academia Română prin care s-au marcat 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român.

În seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20:17 (ora Bucureștiului), Dumitru Prunariu a decolat în spațiul extraterestru cu nava ''Soiuz 40'', care a efectuat joncțiunea cu complexul orbital ''Saliut 6-Soiuz-T4''. Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român și al 103-lea cosmonaut din lume.  

La evenimentul de la Academia Română au participat 11 astronauţi şi cosmonauţi din ţări precum Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie sau Olanda. Este vorba despre Alexandr Alexandrov (Bulgaria), Reinhold Ewald (Germania), Bertalan Farkas (Ungaria), Jean-Pierre Haigneré (Franţa), Miroslaw Hermaszewski (Polonia), Gheorghi Ivanov (Bulgaria), André Kuipers (Ţările de Jos), Richard Richards (SUA), Helen Sharman (Marea Britanie), Gerhard Thiele (Germania) şi Michel Tognini (Franţa).

Nu a fost prezent colegul de echipaj al lui Dumitru-Dorin Prunariu, Leonid Popov (Federaţia Rusă).

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, a înmânat diplome astronauţilor şi cosmonauţilor invitaţi la evenimentul prin care s-au marcat 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român şi 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei pe care o conduce.

În discursul său de luni, Dumitru-Dorin Prunariu, inginer şi doctor în domeniul dinamicii zborului cosmic, membru de onoare al Academiei Române din 2011, a povestit cum a trăit călătoria în spaţiu.

”Mi-am aruncat ochii cât am putut de repede prin fereastră, după ce am fost lansaţi, să văd cum arată planeta noastră din exteriorul ei. Este o imagine fantastică, privelişti pe care nu ai cum să le vezi altfel decât de la înălţimi cosmice şi care te şi îngrijorează foarte mult", a povestit Prunariu.

Pentru a zbura o săptămână în spaţiul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu s-a pregătit trei ani. Astfel, între anii 1978 și 1981, el a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip ''Soiuz'' și laboratoare speciale de tip ''Saliut'', la Centrul de pregătire a cosmonauților ''Iuri Gagarin'' de lângă Moscova.

"Am făcut foarte multă teorie, am învăţat foarte mult despre cosmos, despre construcţia navelor cosmice, a rachetei purtătoare, de exploatare a lor, despre sistemele care le dotează şi toate situaţiile de avarie şi cum pot fi prevenite şi ce putem face atunci când nu mai putem evida o anumit avarie şi trebuie să ne întoarcem în regim de urgenţă pe Pământ. Când ajungi să efectuezi zborul cosmic, chiar dacă apar anumite situaţii speciale, care nu sunt extreme, faci faţă, îţi utilizezi cunoştinţele, toată experienţa acumulată la simulator. Ai deja automatisme în operarea unor sisteme şi totul decurge normal. Nu-ţi faci griji deosebite”, a mai spus Prunariu la Academia Română.

Dumitru-Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. El este membru de onoare al Academiei Române şi general-locotenent, în rezervă. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Deţine titlul de doctor în domeniul dinamicii zborului cosmic.

În cadrul misiunii Soyuz 40, efectuată în perioada 14 - 22 mai 1981, a petrecut în spaţiul cosmic şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 şi al staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6.

Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, şi de echipajul staţiei orbitale, format din cosmonauţii Vladimir Kovalionok şi Viktor Savinîh, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.

Dumitru-Dorin Prunariu este cel de-al 103-lea dintre cei 547 de cosmonauţi şi astronauţi care au ajuns în spaţiul cosmic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Dumitru-Dorin Prunariu, celebrat la 35 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui român. Cum îşi aminteşte cosmonautul călătoria în spaţiul cosmic