Video Dune de nisip de 1 metru pe litoral, după furtună. Specialiştii cred că extinderea plajelor a fost făcută greşit
Furtunile lasă urme adânci pe litoral. Valuri imense au muşcat din plaja de la Mamaia şi au format dune de nisip de aproape un metru înălţime. Biologii cred că extinderea plajelor a fost făcută greşit, iar natura încearcă acum să repare pantele abrupte de la intrarea în mare.
La Mamaia a apărut un zid înalt de-a lungul ţărmului, iar drumul până la malul mării a devenit o cursă cu obstacole. Furtunile din ultimele săptămâni au ros plaja, iar valurile puternice au luat cu ele o parte din nisipul de la ţărm. Biologii sunt îngrijoraţi - furtunile de iarna aceasta ar putea agrava situaţia.
"Este acel sector mai vulnerabil. Au fost nişte furtuni mai să zicem pe o perioadă întinsă. Chiar şi noi avem două înregistratoare de val care au fost smulse din zona lor de amplasare. Bineînţeles că intervine în ecuaţia procesului şi panta plajei", spune Răzvan Mateescu - biolog INCDM.
Dune imense de nisip
Dune mari de nisip s-au format pe o suprafaţă de 1 kilometru lungime. Sunt destul de înalte, au între 70 şi 100 cm înălţime.
- Cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc. "Mamă, dar ce nu găsim aici!"
- Un proiect îndrăzneţ aduce înapoi "acasă" o specie de stridii dispărută din Marea Neagră de 100 de ani. Cum...
- Mamaia, îmbătrânită și abandonată. Litoralul românesc, de la caravanele lui Mazăre, la plajele extinse fără...
- Oraşul unde s-au înregistrat 29 de grade în 15 martie. De luni, temperaturile scad brusc
- Primele oferte pe litoral în 2025: şezlonguri la 15 lei şi bere la 8 lei într-o staţiune
Cercetătorii sunt resemnaţi - eroziunea va continua până când natura va anula efectul extinderii plajelor.
"La refacerea, reconstituirea, extinderea plajelor nu s-a luat în considerare şi plaja submersă. Constituirea unei pante line, e nevoie de ceva ani de zile, probabil mulţi ani. Deja se vede o oarecare pierdere a unei cantităţi importante de nisip de pe plaja spre mare", spune Adrian Bîlbă - cercetator științific.
"Un fenomen absolut natural care nu trebuie să ne îngrijoreze. Apare an de an pe toate tipurile de ţărm. Prin lucrări mecanizate profilul la linia ţărmului va fi corectat înainte de sezonul estival", spune Stelică Hagi - director ABADL.
Pentru a proteja nisipul de furtunile puternice, autorităţile au montat garduri de stuf pe plajele cele mai expuse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰