Antena Meniu Search
x

Video După o copilărie petrecută pe munte, două surori au ales să intre în echipa Salvamont Mureş

Premieră naţională la Salvamont Mureş. Echipei de salvamontişti i s-au alăturat două surori din Sovata. Cea mai mare dintre ele este salvamont montan de mai bine de câţiva ani, iar în urmă cu două săptămâni i-a călcat pe urme şi sora cea mică. Este pentru prima dată în istorie când două surori activează în aceeaşi echipă de salvamontişti. 

de Sorin Tanţoş

la 20.03.2023, 08:22

Vezi și

Zinia şi Ioana sunt două tinere din Sovata, care şi-au petrecut o bună parte din copilărie în munţi, pe pârtia de schi a unchiului lor. Acolo i-au şi întâlnit pentru prima dată pe salvatorii montani din Mureş. 

Robert Kovacs, şef Salvamont Mureş: Au început să facă voluntariat. Au început să probeze meseria de salvamont montan. 

De la pasiune, la meserie 

Prima care a început să cocheteze cu această meserie a fost sora cea mare - Zinia. A început ca voluntar al echipei de Salvamont Mureş la numai 16 ani, iar când a devenit majoră şi-a luat atestatul ca salvamont profesionist. 

Pe acelaşi subiect

Zinia Hărşan, sora cea mare: Acolo pe pârtie i-am văzut pe băieţi lucrând pe pârtie, cu intervenţii, salvând persoane. Mereu mă dădeam pe lângă ei şi încercam să văd ce fac, cum lucrează. 

Iar în urmă cu doar câteva săptămâni i-a călcat pe urme şi sora cea mică, Ioana. 

Ioana Hărşan, sora cea mică: Îmi plac foarte mult intervenţiile pe pârtie, la acelea am fost şi cel mai des. 

Robert Kovacs, şef Salvamont Mureş: Şi ea după doi ani, chiar acum, iarna această, după doi ani de salvare montană a devenit salvator montan atestat, deşi are numai 18 ani împliniţi. 

Acum, cele două tinere, datorită curajului, implicării și devotamentului de care au dat dovadă, fac parte din echipa de salvamontişti montani ai judeţului Mureş, care le-a devenit a doua familie. 

Ioan Căluşer, Salvamont Mureş: Punctul forte la fete este această hotărâre că vrem să fim salvamontiste şi tragem de noi şi tragem de noi cât putem ca să ne descurcăm, deşi suntem fete şi cică fetele sunt mai slabe, dar nu e aşa. 

Cei care vor să se alăture salvamontiştilor montani Mureş, pot începe ca voluntari la 16 ani, iar după doi ani îşi pot da examenele pentru a primi atestatul de salvator montan profesionist.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » După o copilărie petrecută pe munte, două surori au ales să intre în echipa Salvamont Mureş