Antena Meniu Search
x

Video Turiştii polonezi din Maramureş au filmat moartea prietenului lor, luat de avalanșă. Ei ar fi declanşat urgia: "I s-a rupt gâtul"

Au apărut imaginile tragediei din Munţii Maramureşului. Avalanşa a fost filmată chiar de turiştii polonezi care au scăpat miraculos cu viaţă. Bărbatul de 43 de ani care a murit avea doi copii şi era proprietarul unui restaurant. În filmare, se vede cum chiar polonezii ar fi declanşat nenorocirea, după ce au făcut mai multe ture cu snowmobilul şi au destabilizat stratul de zăpadă.  

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 24.02.2023, 19:27

Vezi și

Sunt imagini surprinse cu doar câteva zeci de secunde înainte de a începe urgia pe muntele Vălcănescu, în zona Pasului Prislop. Turiştii polonezi se bucurau de ultima zi de vacanţă şi dădeau ture cu snowmobilul. Pentru o clipă, doi dintre ei se opresc aproape de baza pantei. Privesc cu groază cum în urma lor se dezlănţuie iadul.

Au filmat ultimele clipe din viața prietenului lor

Tone de zăpada se desprind ameninţător de pe versant şi o ia la vale. Turiştii abia reuşesc să-şi pornească snowmobilul şi să fugă din calea avalanşei ucigaşe.

Cei doi se salvează în ultima clipă. Prietenul lor, un bărbat de 43 de ani cu doi copii adolescenţi şi patron de restaurant într-un oraş aflat la 300 de kilometri de Varşovia, n-a mai apucat să reacţioneze.

Pe acelaşi subiect

Bogdan Apetrei, Salvamont Suceava: Din ce am înţeles de la colegii lui, el era în partea de jos, mânca ceva. Pur şi simplu l-a prins şi n-a mai putut să iasă. Este o avalanşă foarte mare, din care cu greu poţi să supravieţuieşti dacă te prinde.

Ioan Mihali, Salvamont Borșa: l-a zdrobit efectiv. L-a dus încă 100 de metri lângă un brad. Erau prieteni de mici copii.

Martor-reporter: Aveau vreo şansă să scape?

- Nu! Cred că i s-a rupt gâtul.

Pentru salvamontişti, misiunea a fost extrem de dificilă.

Ghiță Mihali, sef Salvamont Borșa: Am transportat victima în jur de 12 km pe jos cu achea.

Specialiştii iau în calcul ca tocmai polonezii să fi declanşat urgia, după ce ar fi făcut mai multe curse peste straturile instabile de zăpadă.

Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România: Producerea avalanşei putea să aibă mulţi factori, inclusiv factori naturali. dar poate să existe şi un element datorat slăbirii stratului de zăpadă provocat de cei care au fost acolo cu acele snowmobile.

În aceeaşi zonă, în urmă cu trei ani, alţi turişti au fost la un pas să sfârşească sub zăpezi. Bulgărele ucigaş a format cratere în stratul de zăpadă, iar oamenii scapă miraculos.

În zona în care a sfârşit turistul polonez, zăpada măsoară aproape un metru. Sunt suprapuse mai multe straturi de omăt, depuse în ultima lună, în perioade cu temperaturi diferite. Iar versantul extrem de înclinat a contribuit la creşterea gradului de instabilitate. Riscul de avalanşă în zonă este în continuare mare, are nivelul 3 din 5 posibil. Un singur factor declanşator poate provoca dezastru, fie că vorbim de schiori, turişti care se plimbă cu snowmobilul sau fac drumeţii pe curbele de nivel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Turiştii polonezi din Maramureş au filmat moartea prietenului lor, luat de avalanșă. Ei ar fi declanşat urgia: "I s-a rupt gâtul"