Galerie foto EBU ne acuză că ne-am calificat prin fraudă în finala Eurovision. Cum ar arăta clasamentul real din Semifinala 2
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), cea care organizează anual Eurovision, a explicat într-un comunicat publicat joi după-amiaza de ce a anulat voturile date de juriile naționale din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino, la concursul din 14 mai 2022. Oficialii EBU acuză, practic, o înțelegere tacită între cele șase țări.
Integritatea votului, atât în ceea ce privește juriile țărilor participante cât și a telespectatorilor, este esențială pentru succesul concursului, argumentează reprezentanții EBU, în comunicat. "Este de datoria EBU și a părților interesate, și nu în ultimul rând a celor 40 de companii media de stat, să asigure un rezultat valid la capătul show-urilor live. Orice abatere de la reguli este, pe cale de consecință, tratată foarte serios", au precizat oficialii EBU.
"În a doua Semifinală s-a observat că patru dintre cele șase jurii naționale (n.r. acuzate de fraudă la vot) au plasat cinci dintre celelalte țări în Top 5 (luând în calcul că nu se pot vota singure); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre jurii au plasat patru dintre celelalte țări în Top 4 și o a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin 12 puncte, maximul ce poate fi acordat", au explicat ei.
România "s-ar fi înțeles" cu Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino. EBU: "Fără precedent"
"Modelul în cauză a fost considerat ca fiind neregulat de către partenerul paneuropean de vot și recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 țări care au votat în aceeași Semifinală (care a inclus trei dintre țările Big Five - cu au cele mai importante contribuții financiare: Germania, Spania și Regatul Unit). În plus, patru din cele șase țări au fost clasate în ultimele 6 din celelalte 15 de țări care au votat în această semifinală. O abatere a unui model de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent", se mai arată în comunicat.
După cum se menționează în Regulamentul concursului muzical Eurovision și în instrucțiunile oficiale de vot ale concursului, dacă voturile juriilor naționale prezintă modele de vot neregulate (așa cum pot fi detectate de partenerul paneuropean de vot și recunoscute de Independent Voting Monitor), Autoritatea executivă a CES are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru stabilirea clasamentului și de a le înlocui cu un rezultat agregat calculat automat pentru a determina punctajul final al acestor țări în cea de-a doua Semifinală.
Ca urmare a caracterului fără precedent al iregularităților la vot, din a doua Semifinală, EBU a decis să anuleze voturile celor șase țări pentru "a păstra integritatea sistemului de vot". Decizia a fost aprobată de președintele ESC Reference Group și de directorul adjunct al EBU, în concordanță cu Instrucțiunile Concursului. Între timp, EBU a discutat iregularitățile de votare cu partenerii media relevanți și le-a dat posibilitatea de a investiga mai departe juriile naționale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰