Antena Meniu Search
x

Echipajul Statiei Spatiale Internationale va primi un nou membru

Una din temele eterne ale literaturii SF incepe sa prinda viata. Echipajul Statiei Spatiale Internationale va primi, peste cateva zile, un nou membru: un robot

Vezi și

Este drept ca acesta nu seamana cu androizii din filmele de anticipatie: el masoara doar 34 de centimetri si intelege doar limba japoneza.

Primul robot astronaut este japonez si se numeste Kirobo, ceea ce s-ar puta traduce prin "Robotul sperantei". Aceasta pentru ca realizatorii sai isi pun mari sperante in viitoarea cooperare, in spatiu, intre oameni si roboti, din care misiunea lui Kirobo poate fi un prim pas. Micul robot si "rezerva" sa, pe nume Mirata, au fost creati prin colaborarea dintre agentia spatiala nipona, universitatea din Tokyo si cateva firme private, intre care o. agentie de publicitate. Probabil ca acesteia i se datoreaza infatisarea agreabila a robotilor care au cucerit presa chiar de la prezentarea lor. Ei au, insa, si multe alte calitati: recunosc chipurile umane, fac inregistrari video si pot lucra in imponderabilitate. Si, mai ales, inteleg si vorbesc limba japoneza.

Kirobo, care nu cantareste mai mult de un kilogram, va parasi, maine, Pamantul, impachetat cu grija intr-un container, la bordul unei nave japoneze de transport, fara pilot. Ajuns la destinatie, robotul va astepta, mai intai, sosirea primului comandant japonez al Statiei Spatiale. Apoi il va ajuta pe acesta pentru diferite experiente, pana in decembrie anul viitor, cand va fi impachetat din nou pentru a reveni pe Pamant. Din pacate, ceilalti astronauti de pe Statie nu vor putea comunica cu Kirobo decat daca vor invata japoneza dar, in lunile petrecute pe orbita, vor avea, poate, destul timp sa o faca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Echipajul Statiei Spatiale Internationale va primi un nou membru