Elevii unui sat clujean învaţă în casele localnicilor pentru că nu au şcoală
Situaţia din sistemul de învăţământ este însă şi mai gravă. În România anului 2019, în unele localităţi nici măcar nu există şcoli, iar copiii sunt nevoiţi să înveţe în locuri improvizate, cum ar fi casele localnicilor.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Situaţia din sistemul de învăţământ este însă şi mai gravă. În România anului 2019, în unele localităţi nici măcar nu există şcoli, iar copiii sunt nevoiţi să înveţe în locuri improvizate, cum ar fi casele localnicilor. Este şi cazul elevilor şi preşcolarilor din satul clujean Huta. Deşi autorităţile locale au făcute numeroase solicitări pentru a construi o şcoală, cererile nu au fost aprobate pe motiv că sunt puţini copii în localitate.
În două camere, în casa unui localnic, pe vârful unui deal. Aşa învaţă elevii şi preşcolarii din satul clujean Huta.
În localitate trăiesc în jur de o sută de oameni. Tinerii rămaşi sunt puţini la fel şi numărul copiilor.
La grădiniţă sunt doar cinci copii, iar la şcoala primară învaţă şapte elevi. De când se ştiu, sătenii spun că nu au avut şcoală, iar copiii au învăţat doar în casele localnicilor.
Există o şcoală în comună din care face parte satul, însă cei mici ar trebui să străbată aproape 20 kilometri zilnic, iar până nu demult nu aveau nici măcar drum asfaltat.
Autorităţile locale plătesc chiria proprietarului pentru cele două camere. Copiii beneficiaza de toate condiţiile, spune primarul.
Şi în alte localităţi, copii au început şcoala sau grădiniţa cu probleme. În localitatea gorjeană Padeş, preşcolarii şi părinţii au protestat, după ce lucrările la clădirea grădiniţei, intrată în reabilitare anul acesta, nu s-au finalizat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰