Antena Meniu Search
x

Video "Eu sunt matură, pot să văd". Accesul copiilor la o expoziţie cu desene erotice "curajoase" aprinde spiritele în Târgu Mureș

Expoziţie controversată în Cetatea Medievală din Târgu Mureş. Mai multe opere care îi aparţin lui Marcel Iancu, artist-fenomen al secolului XX, au făcut vâlvă printre localnici. Oamenii reclamă faptul că primăria a cheltuit 150.000 de lei pentru un eveniment unde sunt expuse lucrări ce descriu acte sexuale explicite.

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 21:01

Vezi și

Expoziţia care a tulburat apele în Cetetea Medievală Târgu Mureş este intitulată "Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel" şi este organizată de Art Safari. Localnicii se plâng că nu a fost impusă nicio restricţie de vârstă şi practic desenle în tuş pot fi văzute şi de copii. 

Ce cred oamenii despre expoziţia controversată

"Pentru adulţi, da, merge", crede o femeie. "E ceva care eu nu pot să spun că e bine sau rău. Eu sunt matură, pot să văd. Nu ştiu dacă se poate de arătat copiilor", spune o alta. Întrebat dacă expoziţia e indicată tuturor, inclusiv copiilor, un bărbat răspunde: "Nu prea, nu prea e indicat. Problema e că învaţă (n.r. copiii) şi multe prostii". 

"Nu sunt recomandate copiilor. Dar, pe de altă parte, să nu uităm, erotismul face parte din viaţa culturală, că arta erotică are tradiţie şi nu puţină. Asta cred că ţine de educaţia fiecărui copil. Cred că ţine la latitudinea fiecărei familii dacă este oportun ca un copil să vadă astfel de lucrări sau nu. Cred că ar trebui să fim cumva mai deschişi, să încercăm să vedem partea artistică şi partea practică", este de părere Florentina Vary, Serviciul Public de Utilităţi Municipale.

Pe acelaşi subiect

Marcel Iancu, artist consacrat al secolului XX

Marcel Iancu este unul din artiştii consacraţi ai secolului XX. Pictor, arhitect, grafician şi eseist, a fost unul din inițiatorii mișcării artistice Dada. Multe din clădirile simbol din cartierul evereiesc din capitală - Vila Fuchs, imobilul Solly Gold sau imobilul Clara Iancu-poartă semnătura sa. Lucrările sale de artă au ajuns de-a lungul timpului la Zurich, Paris, Berlin sau New York. 

"Marcel Iancu face parte din categoria pictorilor care au venit cu o artă inovatoare, să zic, mult mai curajoasă şi foarte liberă în exprimare. Nu a făcut floricele şi peisăjele, a făcut nuduri. Apar nuduri în poziţii sexuale, dar nu sunt pornografice. Sunt expresive. Aduce libertatea în exprimare", comentează Vasile Mureşan, critic de artă.

Primăria a plătit peste 150.000 de lei

Localnicii sunt revoltaţi şi de suma chletuită de municipalitate pentru această expoziţie: 154.000 de lei. Într-o postare pe Facebook, primarul susţine că îşi doreşte ca "Târgu Mureş să devină un oraş deschis spre marea cultură". "(n.r. Suma) cuprinde tot ce înseamnă inclusiv reclama care se face şi tot ce ţine de organizarea unei expoziţii, transport, asigurare şi aşa mai departe", a precizat Florentina Vary, Serviciul Public de Utilităţi Municipale.

Expoziţia face parte din cea de a noua ediţie Art Safari şi poate fi vizitată până pe 4 decembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » "Eu sunt matură, pot să văd". Accesul copiilor la o expoziţie cu desene erotice "curajoase" aprinde spiritele în Târgu Mureș