Societatea civilă cere excluderea procuroarei care a instrumentat dosarul Ţăndărei
Nu s-a făcut dreptate pentru 180 de copii exploataţi! Cazul minorilor din Ţăndărei duşi la cerşit în Marea Britanie scandalizează Europa. Traficanţii au fost achitaţi, după ani de procese. Sistemul de justiţie din România a dat greş, spun mai multe organizaţii.
Nu s-a făcut dreptate pentru 180 de copii exploataţi! Cazul minorilor din Ţăndărei duşi la cerşit în Marea Britanie scandalizează Europa. Traficanţii au fost achitaţi, după ani de procese. Sistemul de justiţie din România a dat greş, spun mai multe organizaţii care cer excluderea din magistratură a procurorului de caz. Probele existau, iar dacă suspecţii erau judecaţi în Anglia primeau ani grei de închisoare. Este reacţia unuia dintre investigatorii britanici care au participat în ancheta Ţăndărei.
2010. Marea Britanie. Zeci de copii din România erau filmaţi pe străzi, cum cerşesc şi fură. Alice era doar un exemplu. Poliţiştii britanici au descoperit 168 de minori exploataţi şi au ajuns la capii reţelei, la Ţăndărei, în România.
Zeci de percheziţii, supravegheate din elicoptere, şi 25 de persoane arestate pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate miltraliere AKM, puşti de vânătoare, pistoale, bani, maşini, cai şi aur în valoare de jumătate de milion de euro.
Nouă ani mai târziu, toate bunurile sunt înapoiate, iar inculpaţii declaraţi nevinovaţi.
În urma anchetei, 120 de condamnaţi defintiv au fost în Anglia. La noi, 25 de bărbaţi, consideraţi capii reţelei, au scăpat de pedepse după nouă ani de proces.
Şase ani şi 53 de termene a durat până la prima achitare. Deja multe fapte erau prescrise. Pentru unele, spuneau judecătorii, nu existau probe separat pentru fiecare inculpat. După alte 10 luni de proces, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş dau decizia definitivă de achitare. De data aceasta pe motiv că faptele nu există.
Societatea civilă a reacţionat printr-o petiţie. Este cerută demisia sau măcar excluderea din magistratură a procuroarei DIICOT care s-a ocupat de caz.
Dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă prin care cerşetoria a fost numită sclavie, muncă forţată, exploatare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰