Antena Meniu Search
x

Societatea civilă cere excluderea procuroarei care a instrumentat dosarul Ţăndărei

Nu s-a făcut dreptate pentru 180 de copii exploataţi! Cazul minorilor din Ţăndărei duşi la cerşit în Marea Britanie scandalizează Europa. Traficanţii au fost achitaţi, după ani de procese. Sistemul de justiţie din România a dat greş, spun mai multe organizaţii.

De Redactia Observator la 25.12.2019, 21:45
Vezi și

Nu s-a făcut dreptate pentru 180 de copii exploataţi! Cazul minorilor din Ţăndărei duşi la cerşit în Marea Britanie scandalizează Europa. Traficanţii au fost achitaţi, după ani de procese. Sistemul de justiţie din România a dat greş, spun mai multe organizaţii care cer excluderea din magistratură a procurorului de caz. Probele existau, iar dacă suspecţii erau judecaţi în Anglia primeau ani grei de închisoare. Este reacţia unuia dintre investigatorii britanici care au participat în ancheta Ţăndărei. 

2010. Marea Britanie. Zeci de copii din România erau filmaţi pe străzi, cum cerşesc şi fură. Alice era doar un exemplu. Poliţiştii britanici au descoperit 168 de minori exploataţi şi au ajuns la capii reţelei, la Ţăndărei, în România. 

Zeci de percheziţii, supravegheate din elicoptere, şi 25 de persoane arestate pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate miltraliere AKM, puşti de vânătoare, pistoale, bani, maşini, cai şi aur în valoare de jumătate de milion de euro. 

Nouă ani mai târziu, toate bunurile sunt înapoiate, iar inculpaţii declaraţi nevinovaţi.

Bernie Gravett, investigator britanic: Dacă ar fi ajuns în Marea Britanie în faţa magistraţilor, suspecţii erau condamnaţi de mult

În urma anchetei, 120 de condamnaţi defintiv au fost în Anglia. La noi, 25 de bărbaţi, consideraţi capii reţelei, au scăpat de pedepse după nouă ani de proces. 

Şase ani şi 53 de termene a durat până la prima achitare. Deja multe fapte erau prescrise. Pentru unele, spuneau judecătorii, nu existau probe separat pentru fiecare inculpat. După alte 10 luni de proces, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş dau decizia definitivă de achitare. De data aceasta pe motiv că faptele nu există.

Bernie Gravett, investigator britanic: Este trist pentru justiţia din România şi trist pentru victime, pentru că ele sunt tot acolo. Da, membrii reţelei şi-au văzut de treabă şi o să o facă în continuare. Decizia asta îi face mai puternici

Societatea civilă a reacţionat printr-o petiţie. Este cerută demisia sau măcar excluderea din magistratură a procuroarei DIICOT care s-a ocupat de caz.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii. Fie nu au fost probe acolo, fie au fost ignorate de judecător. Şi într-un caz şi în altul ceva nu a funcţionat. Sunt lucruri de rezolvat în justiţia noastră

Dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă prin care cerşetoria a fost numită sclavie, muncă forţată, exploatare. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Societatea civilă cere excluderea procuroarei care a instrumentat dosarul Ţăndărei