Video Exercițiu de desant cu muniție reală al Armatei României, în Delta Dunării. Scenariul alarmant luat în calcul de militari
Un exerciţiu de război de mare amploare a început în Delta Dunării. 10 nave de luptă şi sute de militari români fac trageri cu muniţie reală de dimineaţă până seara. Repetă manevre cu care pot să respingă un atac al armatei ruse, scenariu care începe să fie rostit tot mai des de propagandiştii lui Putin.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Au loc trageri cu tunul de 100 de milimetri, un tun care poate lovi orice tip de ţintă de până la 7 - 10 kilometri dinstanţă.
300 de militari din marină, infanterişti și scafandri se antrenează să respingă un atac al unui inamic venit dinspre Marea Neagră.
Marcel Neculae, comandant flotilă fluvială: Este o zonă foarte dificil de apărat având în vedere lipsa comunicaţiilor terestre, forme variate de relief. Vorbim de zone împădurite, de zone mlăştinoase, o reţea foarte bogată de canale şi ape interioare care fac foarte anevoioasă manevra de forţe şi mijloace în această zonă.
Zona Deltei Dunării, vulnerabilă în cazul unui atac al rușilor
- Exerciţiu uriaş al Marinei Militare, la Gurile Dunării: e zona cel mai greu de protejat de pe întreg teritoriul...
- Ucrainenii susțin, în mod covârșitor, lupta împotriva armatei ruse. 7 din 10 cetățeni vor ca războiul să...
- Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, care declarase că forțele Kievului trebuie să ucidă cât mai mulți ruși, a...
Un eventual atac și o înaintare a rușilor spre gurile Dunării a devenit un scenariu alarmant de când linia frontului s-a apropiat de ţara noastră. În total, 5.700 de kilometri pătrați sunt vulnerabili: suprafaţa pe care se întinde Delta Dunării, cu tot cu plaje şi canale navigabile.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: La aproape 30 de kilometri de locul în care are loc acest exercițiu se afla Insula Șerpilor iar la puțin peste 150 avem Crimeea, anexată ilegal în 2014.
Ca să nu se intersecteze cu vapoare de marfă şi călători, navele de război au blocat intrarea pe braţul Sfântul Gheorghe.
Comandant exerciţiu militar: Avem în sprijin de la Centru 39 de scafandri, remorcherul maritim 101 care este în raion la nord, spre Sulina. Cu ajutorul lui, astăzi am reuşit să deviem, să resctricţionăm anumite nave comerciale.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Sunt 30 de puşcaşi marini care pregătesc în momentele imediat următoare un desant pe plaja din Sfântul Gheorghe. Au la dispoziție aproximativ 10 minute ca să îşi ocupe pozițiile de luptă.
România este singura ţară din NATO care are la dispoziție o structură militară de apărare pe Dunăre. Exerciţiile vor dura până vineri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰