Antena Meniu Search
x

Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, care declarase că forțele Kievului trebuie să ucidă cât mai mulți ruși, a fost retras de la post

Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, Petro Vrubliovski, care declarase la sfârşitul lunii august că este necesar ca ucrainenii "să ucidă cât mai mulţi ruşi posibil" a fost retras de la post, potrivit unui decret publicat pe site-ul administraţiei prezidenţiale, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.10.2022, 12:30

Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, care declarase că forțele Kievului trebuie să ucidă cât mai mulți ruși, a fost retras de la post
Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, care declarase că forțele Kievului trebuie să ucidă cât mai mulți ruși, a fost retras de la post - Profimedia Images

Textul publicat marţi seara nu precizează de ce ambasadorul, care de atunci şi-a cerut scuze pentru declaraţia sa, a fost eliberat din funcţie.

La începutul lunii octombrie, un purtător de cuvânt al Ministerului kazah de Externe declarase că Vrubliovski urma să fie rechemat la Kiev, în acord cu Ucraina. Potrivit acestuia, Kazahstanul primise o cerere din partea Ucrainei pentru numirea unui nou ambasador.

Întrebat de un blogger kazah în marja unui festival la 21 august, Vrubliovski declarase că ucrainenii 'încearcă să omoare cât mai mulţi ruşi posibil'.

Moscova a cerut expulzarea lui Vrubliovski

Pe acelaşi subiect

La 6 octombrie, Kazahstanul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în această ţară din Asia Centrală pentru o 'conversaţie serioasă' după ce Moscova ceruse imperativ expulzarea lui Vrubliovski.

Acest episod a reprezentat o nouă piatră de încercare între Rusia şi Kazahstan, membre ale unor uniuni economice şi militare comune. Relaţiile între cele două ţări s-au tensionat de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Astana căutând să-şi menţină bunele relaţii cu Occidentul.

Preşedintele kazah, Kasâm-Jomart Tokaev, a refuzat să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia şi a promis să-i protejeze pe cetăţenii ruşi care au intrat în Kazahstan şi care fugeau de mobilizarea militară în Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, care declarase că forțele Kievului trebuie să ucidă cât mai mulți ruși, a fost retras de la post