Antena Meniu Search
x

Exerciţiul Seism 2018. Noapte albă pentru sute de pompieri, medici şi voluntari

După o zi de mobilizare fără precedent, a fost noapte albă pentru salvatori. S-au luptat cu urmările dramatice ale unui cutremur de 7,5 pe scara Richter, care a lovit în zona Vrancea şi s-a resimţit puternic în Bucureşti. Au fost numeroase clădiri prăbuşite şi sute de morţi şi răniţi.

Vezi și

După o zi de mobilizare fără precedent, a fost noapte albă pentru salvatori. S-au luptat cu urmările dramatice ale unui cutremur de 7,5 pe scara Richter, care a lovit în zona Vrancea şi s-a resimţit puternic în Bucureşti. Au fost numeroase clădiri prăbuşite şi sute de morţi şi răniţi. Este doar scenariul unui exerciţiu denumit Seism, însă e cel mai mare din ultimii 20 de ani din Europa. Noaptea trecută, salvatorii au amplasat spitale mobile în puncte cheie pentru a suplimenta numărul de locuri necesar pentru îngrijirea răniţilor. Mobilizarea forţelor române este urmărită inclusiv de autorităţi internaţionale.

După ce, pe parcursul zilei, au fost amplasate spitale mobile în apropiere de Piaţa Unirii, un alt punct nevralgic al acţiunii a fost la Spitalul Floreasca.

Grupuri de medici şi pompieri veniţi din mai multe judeţe ale ţării au sărit deja în ajutorul salvatorilor din zona capitalei, conform scenariului. Şi voluntarii cooptaţi de ONG-uri oferă sprijin.

Câteva ore mai târziu, o parte dintre răniţi pleacă spre Cluj cu o aeronavă militară C 27 J Spartan. Este o cale prin care se încearcă degrevarea unităţilor medicale aglomerate din Bucureşti.

Între timp, la marginea capitalei, sunt amplasate două tabere pentru sinistraţi. Pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari vor putea fi găzduite 400 de persoane.

În timp ce, la spitale, se duc eforturi pentru vieţile celor deja recuperaţi, într-un alţ colţ al oraşului, în cartierul Rahova, salvatorii intervin pentru a scoate de sub resturile unei fabrici dezafectate care s-a prăbuşit mai multe victime.

Tragedia de proporţii prevăzută în scenariu face autorităţile române să ceară ajutor internaţional. Pe pista aeroportului Otopeni vin primele întăriri.

De altfel, toţi ochii sunt îndreptaţi în aceste zile spre Bucureşti. Este cel mai mare exericiţiu de acest gen din Europa ultimilor 20 de ani.

Exerciţiul fără precedent va continua până pe 18 octombrie. Autorităţile transmit populaţiei să nu se sperie de acţiunile ce vor avea loc în zilele următoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Exerciţiul Seism 2018. Noapte albă pentru sute de pompieri, medici şi voluntari