Video Experiment. Cât de uşor pot cumpăra tinerii pocnitori direct la colţ de stradă. "Ştii cum vine? Kinder Surprise"
Abia am trecut de jumătatea lunii noiembrie şi deja se aud sunete de petarde printre blocuri. Materialele pirotehnice se găsesc la vânzare în pieţe şi pe internet deşi comercializarea şi folosirea lor de către persoane care nu au autorizaţie este interzisă. Polițiștii au început verificările şi au confiscat deja peste trei tone de bombe şi pocnitori.
Internetul e plin deja de filmuleţe cu teribilişti. Mai toţi care pun mâna pe o petardă vor să arate ce grozavii fac şi filmează. Nu văd pericolul la care se expun sau îi expun pe ceilalţi şi aruncă pocnitorile la întamplare.
Oferta pirotehnică este de la an la an mai bogată şi la îndemâna oricui. Marfa se poate cumpăra de pe net sau direct de pe stradă.
Vânzătoare: Eu sunt femeia cu petarde. Ia numărul meu de telefon. Ştii cum vine? Kinder Surprise. Vine la uşă cu ele. Spune-mi ce vrei că urmează să îmi vină marfa zilele astea.
Contrabandiştii, la vedere
- Experimentul "păstrăvul". România pregătește mutarea gustosului pește în Marea Neagră, la apă sărată....
- Antonia, prima clonă care a devenit mamă. Experţii au folosit material genetic de la un dihor decedat în anii '80
- EXPERIMENT. Sunt conservele de ton din România otrăvite cu mercur? Ce arată analizele de laborator
Pieţele sunt locurile preferate de cei care vând ilegal, iar preţurile sunt negociabile în funcţie de cantitate. Contrabandiştii aproape că nu se mai ascund. "Poate eşti şi de la poliţie şi eu îţi explic toate astea. Mă leg singură"
Legislaţia în vigoare permite folosirea unei singure categorii de petarde.
Materialele pirotehnice încadrate în categoria F1 sunt singurele pe care legea ne permite să le folosim. În schimb cele etichetate cu F2, F3, F4, P2, și T2 sunt periculoase și pot fi manevrate numai de persoane autorizate. În cazul articolelor legale pe eticheta în limba română trebuie să apară denumirea, clasa, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, dar și pericolele care pot apărea dacă nu sunt depozitate sau manevrate corect.
Pentru produsele permise există o serie de condiţii
Adulţii pot manevra articolele pirotehnice numai înafara orelor de liniște, cu excepția evenimentelor care au aprobarea autorităților locale. Petardele sau artificiile nu pot fi folosite pe - drumurile publice, pe alei sau în spațiile deschise unde se află mai multe persoane. De asemenea, este importantă păstrarea unei distanțe de 50 de metri de clădirile cu 4 etaje și 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri.
"Până la acest moment au fost evectuate aproximativ 500 de controale la persoane fizice şi autorizate. Au fost întocmite un număr de 47 de dosare penale în care sunt cercetate 55 de persoane şi au fost indisponibilizate 3.2 tone de articole pirotehnice", declară Badea Angelo, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Cei care le folosesc pot fi amendaţi cu până la 7500 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰