Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Experiment cu trei pui cumpăraţi din trei supermarketuri diferite. Ce se întâmplă când încercăm să îi spălăm

Puiul din magazine prezentat ca fiind de ţară ar fi, de fapt, colorat, iar înşelătoria producătorilor ar fi un atentat la siguranţa noastră. Este declaraţia preşedintelui ANPC care a stârnit reacţii în lanţ. Fermierii se jură că nu umblă cu puiul vopsit, doar îl ingălbenesc din alimentaţie. Specialiştii în alimentaţie nu dau un răspuns tranşant, în vreme ce noi nu ştim dacă să mai cumpărăm puiul aşa zis de ţară, pe care plătim chiar şi de trei ori mai mult. Mai grav, anumite substanţe de colorare ne-ar putea îmbolonăvi.

de Mădălina Iacob

la 27.03.2024 , 19:25

În douăzeci de secunde, puiul îşi schimbă culoarea din galben aprins, în roz pal. Preşedintele ANPC a refuzat să numească vreo firmă, dar acuză că în multe situaţii ar fi vorba doar de marketing. "Sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoare. Pui crescuţi doar câteva zeci de zile, aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi ca o cioară. O practică comercială înşelătoare. Foarte multe gospodine aleg de la raft puiul mai galben ştiind cumva din genraţie în generaţie că e mai apropiat calitativ de cel de ogradă", a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Colorarea se face prin hrana pe care o primesc păsările

Concret, colorarea se face prin hrana pe care o primesc păsările. În furaje, sunt introduşi aditivi tocmai pentru ca vopseaua să pătrundă bine în țesut și să nu fie spălată cu uşurinţă, spun cei de la Protecţia Consumatorului. "Instrucţiunile precizează clar că inclusiv culoarea gălbenuşului de ou poate fi schimbată. Împotriva acelor ferme se vor lua măsuri. Pe vremea bunicilor noştri nu cred că dacă frecai se decolora brusc", a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Vezi și

"Puii pot ajunge natural la această culoare doar dacă consumă doar porumb, făină de lucenă şi soia. Doar ele conţin colorant natural - carotenul. Carnea nu are cum să fie colorată, doar pielea. Este foarte costisitor să creşti un pui şi să-l pui pe piaţă, şi la mărimea aceasta", a declarat Valerica Marian, şef de fermă. Nu doar că am fi minţiţi, dar riscăm să ne şi îmbolnăvim, spun specialiştii. "Pentru îngălbenirea gălbenuşului de ou s-au folosit de-a lungul timpului coloranţi naturali, care atunci când au fost sintetizaţi au generat alergii la găinilor outoare. Există un risc alergenic şi pentru om. Lucrurile astea sunt la limita între siguranţă şi nesiguranţă alimentară", a declarat Alexandru Cîrîc, director general ICA.

Pe acelaşi subiect

Inspectorii ANSVA spun că totul ar fi doar o dezinformare

Inspectorii ANSVA spun că totul ar fi doar o dezinformare. "Eu nu am văzut niciun buletin de analize oficial. Până nu văd sistemul respectiv de alertă, m-aş abţine. Există reţete furajere care au în compoziţie constituenţi naturali din porumb şi lucernă care dau această tentă galbenă", a declarat Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVA. Şi, totuşi, cum ne protejăm? Mai ales că mulţi părinţi cumpără astfel de produse pentru copii. "Nu putem, pentru că nu este specificat. Dacă ar scrie mare că puiul a fost colorat, nu o să mai cumpere nimeni. Nu există lege pentru aşa ceva. Este pur şi simplu loterie", a declarat Fabius Antal, nutriţionist.

"Chiar dacă n-ar fi toxică, este o inducere în eroare gravă a consumatorului. Orice ar adauga într-un produs natural, este obligat să pună pe etichetă", a declarat Petre Alexe, cercetător şi specialist în tehnologia cărnii. După ce sunt "îngălbeniţi", preţul puilor aproape că se triplează. În magazine, un kilogram de pui crescut pe repede-nainte, industrial, costă în jur de 11 lei. Unul promovat ca fiind hrănit natural, sare de 28 de lei. Scandalul puilor vopsiţi a ajuns la nivel nalt, până la premierul Ciolacu. ANPC a precizat că a început controale la toţi producătorii şi au găsit nereguli la un număr restrâns de produse, considerate neconforme. Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an, potrivit Institutului Național de Statistică.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Experiment cu trei pui cumpăraţi din trei supermarketuri diferite. Ce se întâmplă când încercăm să îi spălăm