Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Cum ar arăta drumul cu maşina de la Bucureşti la Viena dacă România ar fi primită în Schengen

Aderarea României la spaţiul Schengen ar face ca drumul de la Bucureştiul la Viena să fie de doar 12 ore de condus. Ar elimina timpul petrecut în vămile româneşti şi ar înlesni traficul rutier de mărfuri. De mai bine de un deceniu, România face demersuri de aderare. Peste 120.000 de cetăţeni români locuiesc ofcial în Austria şi reprezintă a doua minoritate din ţară.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 08.12.2022, 13:27

Vezi și

La ora 4 dimineaţa, am plecat spre Viena prin Vama Borş 2. O coloană de tiruri de aproape 3 kilometri este semnul fără dubiu că nu suntem încă în spaţiul Schengen. Şoferii aşteaptă resemnaţi, aşa cum aşteptăm cu toţii de mai bine de un deceniu. În Ungaria, întâlnim 10 migranţi care au trecut ilegal graniţa prin Serbia. Nu prin România, cum ne acuză austriecii. Poliţiştii îi pun la pământ şi îi reţin. 

După aproape 4 ore, simţim pe pielea noastră ce ar putea înseamna, concret, intrarea României în zona de liberă circulaţie. Nici nu ne dăm seama când trecem din Ungaria în Austria, ambele ţări parte din Schengen.

Alex Prunean, reporter Observator: Cel mai mare avantaj pe care îl vom simţi va consta în eliminarea controalelor de la frontierele cu Bulgaria şi Ungaria. Exact cum se intampla între Austria şi Ungaria, încă din 2007. Gheretele vameşilor au rămas goale, iar trecerea se face ca în cazul unei călătorii în interiorul ţării.

Până în Viena mai conducem aproape o oră. O familie de români, stabilită aici de 20 de ani şi proprietară a unui magazin în oraş, povesteşte cum se vede la firul ierbii decizia luată la nivel înalt.

Pe acelaşi subiect

"Din propria experienţă, nu pot să zic că nu suntem văzuţi bine de către ei. De 20 de ani de când sunt în Austria, m-am simţit îndepărtată de ei", a spus o membră a familiei.

"Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea românilor in Schengen", a spus un alt român stabilit în Austria. 

Presa din Austria critică decizia

Până şi presa din Austria critică decizia de a nu vota aderarea României la spaţiul Scheghen, iar pagina de Facebook a cancelarului Karl Nehammer a fost asaltată de mesaje ale românilor.

Alex Prunean, reporter Observator: Presa din Austria spune ca decizia politică de la Viena, care vizeaza România, este doar un pretext şi că majoritatea migranţilor ajung aici din ţări precum Ungaria sau Serbia.

Problema migranţilor din Balcanii de Vest este doar un bluf al negocierilor, spun jurnaliştii austrieci. Raportul FRONTEX arată că România nu este tranzitată de un număr mare de migranţi, iar presiunea ar veni, de fapt, din Grecia. Acolo, refugiaţii nu vor mai primi bani pentru hrană şi cazare şi vor veni spre vestul Europei.

"Susţinem ca cele trei ţări, Bulgaria, România şi Croaţia, să fie admise în Scheghen. Şi asta pentru că au îndeplinit criteriile pentru acest lucru", a spus europarlamentarul Garcia Perez. Europarlamentarii români spun ca negocierile merg mai departe.

"Mâine, vom afla dacă drumul până la Viena va deveni mai scurt sau va rămâne tot o lungă aşteptare", a spus parlamentarul Rareş Bogdan.

110 mii de migranţi au ajuns în acest an în Austria. 75 de mii dintre ei, neînregistraţi la graniţele Uniunii Europene, acuză cancelarul Austriei.

Agenţia Europeană a Poliţiei de Frontieră contrazice însă spusele politicienilor austrieci. În primele 9 luni ale lui 2022 migraţia a crescut cu 170% în zona Balcanilor de Vest, în ţări precum Macedonia, Albania sau Kosovo şi a scăzut cu 43 la sută la frontierele României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Experiment Observator. Cum ar arăta drumul cu maşina de la Bucureşti la Viena dacă România ar fi primită în Schengen