Antena Meniu Search
x

Explozia de la depozitul de artificii din Braşov. Două victime nu aveau contract, a treia îl avea suspendat. Nu exista autorizație

Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Braşov nu aveau contracte individuale de muncă, iar un alt lucrător avea contractul de muncă suspendat, anunță Inspecţia Muncii.

de Redactia Observator

la 12.08.2021, 14:40

Vezi și

O explozie puternică la un depozit de artificii de lângă Fabrica de Armament din Zărneşti, judeţul Braşov, s-a declanşat miercuri seară. În timpul deflagraţiei, un tânăr de 29 de ani, colaborator al firmei de materiale pirotehnice, şi-a pierdut viaţa. În plus, o altă persoană s-a intoxicat cu fum, iar alte două au suferit atacuri de panică. Depozitul era al unei firme private.

Potrivit Inspecției Muncii, miercuri, 11 august 2021, în jurul orei 21:00, pe platforma Uzinei Mecanice Tohan - Zărneşti, într-unul din spaţiile aparţinând SC Temexon SA, amenajat ca magazie de lucru în care se desfăşurau activităţi privitoare la pregătirea unor materiale pirotehnice pentru organizarea unui foc de artificii, a avut loc o explozie soldată cu moartea unuia dintre cei 3 participanţi la procesul de muncă. Ceilalţi doi participanţi nu au suferit vătămări corporale.

Două dintre victimele exploziei nu aveau contracte individuale de muncă, iar un alt lucrător avea contractul de muncă suspendat

"Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Brașov nu aveau contracte individuale de muncă, iar un alt lucrător avea contractul de muncă suspendat. Ieri, 11.08.2021, în jurul orei 21.00, pe platforma Uzinei Mecanice Tohan - Zărnești, într-unul din spațiile aparținând S.C. TEMEXON S.A., amenajat ca magazie de lucru în care se desfășurau activități privitoare la pregatirea unor materiale pirotehnice pentru organizarea unui foc de artificii, a avut loc o explozie soldată cu moarte unuia dintre cei 3 participanți la procesul de muncă. 

Pe acelaşi subiect

Ceilalți doi participanți nu au suferit vătămări corporale.  În vederea cercetării evenimentului, s-a constituit o comisie din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Inspecției Muncii și I.T.M. Brașov, care va cerceta acest eveniment sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor producerii lui. Cercetarea în cazul acestui accident a demarat imediat după comunicarea evenimentului, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării.”  transmite Inspecția Muncii

Depozitul de artificii nu era autorizat de I.T.M. Brașov ca spațiu de depozitare a materialelor pirotehnice

Ca urmare a verificărilor, s-a constatat că spațiul în care s-a produs evenimentul nu este autorizat de către I.T.M. Brașov ca spațiu de depozitare a materialelor pirotehnice. 

”Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov și va dura 15 zile lucrătoare, conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive, unul dintre acestea fiind dispunerea unei expertize tehnice. Din primele constatări, pentru încălcări grave ale normelor de securitate și sănătate în muncă, s-a dispus retragerea autorizației privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive, deținută de S.C. TEMEXON S.A., acordată în baza art. 8 din Legea nr. 126/1995, cu modificările și completările ulterioare.

Un alt aspect pe care doresc să-l evidențiez în cazul de față este lipsa contractelor de muncă pentru două dintre victimele acestui accident și consecințele grave care decurg de aici. Munca nedeclarată și cea subdeclarată sunt un fenomen cu impact social profund negativ, pe care Inspecția Muncii îl combate prin toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție. Vom intensifica aceste controale și lucrăm la un plan de măsuri menit să descurajeze folosirea de forță de muncă nedeclarată, întrucât nu există toleranță față de această încălcare a legii.

Totodată, vă fac cunoscut faptul că, anual, în conformitate cu Programul cadru de acțiuni, Inspecţia Muncii derulează, în perioada decembrie - ianuarie, o acțiune națională de control care urmărește verificarea legalităţii modului cum sunt comercializate și depozitate articolele pirotehnice. În cele ce urmează, vă sunt prezentate rezultatele celei mai recente acțiuni de control din domeniul articolelor pirotehnice."  potrivit lui Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Potrivit sursei citate, acţiunea de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice provocând mari pagube materiale şi uneori chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

Astfel, se efectuează controale la comercianţii şi deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica dacă aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, se verifică dacă mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora, se face în baza documentelor prevăzute de lege, iar transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale. Totodată, inspectorii verifică dacă depozitarea acestora este conformă, iar articolele sunt etichetate conform legii şi au instrucţiuni de utilizare în limba română.

"Toate neconformităţile constatate cu ocazia controalelor au fost sancţionate conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată şi completată. În cadrul acestei acţiuni derulate în perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, au fost controlaţi 457 angajatori care au ca obiect de activitate deţinerea, transportul, manipularea, depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, în urma acţiunii de control s-au constatat 222 de deficienţe, pentru remedierea cărora inspectorii de muncă au dispus 284 măsuri, cu termene ferme de realizare şi au fost aplicate 217 sancţiuni contravenţionale unui număr de 158 de angajatori.

Din totalul sancţiunilor aplicate, 210 au fost avertismente şi 7 amenzi contravenţionale în valoare de 16.000 lei. Totodată, la 6 societăţi s-a dispus retragerea autorizaţiei privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor. Conform Inspecţiei Muncii, pentru încălcări grave ale Legii nr. 126/1995 modificată şi completată, s-a dispus continuarea cercetărilor sub aspect penal într-un singur caz.

Principalele deficienţe constatate în timpul controalelor au fost: deţinerea fără drept de comercializare a articolelor pirotehnice din categoria 1 şi 2; lipsa avizului ISU pentru comercializarea articolelor pirotehnice; comercializarea unor articole pirotehnice fără marcajul CE, precum şi nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea articolelor pirotehnice expuse la vânzare.

De asemenea, inspectorii au mai constatat deficienţe precum: păstrarea altor materiale în aceeaşi încăpere cu articolele pirotehnice; lipsa semnalizărilor de securitate pentru unele camere de păstrare a articolelor pirotehnice de divertisment; lipsa declaraţiei de conformitate pentru o parte din articolele pirotehnice de divertisment expuse la vânzare; camere pentru păstrarea articolelor pirotehnice de divertisment neamenajate conform legii şi instrucţiuni proprii specifice incomplete pentru desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice de divertismen

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Explozia de la depozitul de artificii din Braşov. Două victime nu aveau contract, a treia îl avea suspendat. Nu exista autorizație