Antena Meniu Search
x

Video Explozie la Uzina Mecanică Tohan din Zărnești, la un depozit de artificii. Un angajat de 29 de ani a murit, o altă victimă e intoxicată cu fum

O explozie s-a produs miercuri seara la un depozit din cadrul Uzinei Mecanice Tohan din Zărnești, acolo unde se produc bombe, proiectile militare, grenade dar și elemente pirotehnice precum artificii. O persoană a murit în urma deflagrației, iar o alta s-a intoxicat cu fum, a anunțat ISU Brașov. De teama unor explozii și mai puternice, mai mulți localnici și-au luat copiii și au părăsit zonele adiacente în care locuiau.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.08.2021, 01:01

Vezi și
  • Explozia a avut loc la o hală inchiriată de firma TEMEXSON, patronată de Bondria Mihai din Săcele, ce are ca obiect de activitate producția și comercializarea de artificii la punctul de lucru Tohan

Update 22:55 - Comunicat Ministerul Economiei: "În această seară, la orele 20.49 a avut loc o explozie într-un depozit de artificii proprietate a companiei Temexon SRL, aflat pe platforma Uzinei Tohan, din Zărnești. Echipele de intervenție ale ISU Brașov și ale pompierilor din Zărnești au stins incendiul în aproximativ jumătate de oră de la declanșarea lui. Accidentul s-a soldat cu decesul unui muncitor F. A. Nicolae, în vârstă de 29 de ani. Familia a fost anunțată și urmează să fie ajutată de compania Tohan în acest moment greu.

Menționăm că F. A. Nicolae era angajat al companiei Tohan și era în afara programului de lucru în momentul producerii incidentului. Relațiile de muncă pe care le avea cu firma Temexon Srl urmează să fie stabilite de Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituție care se deplasează chiar în această seară la locul incidentului.

O anchetă va fi desfășurată și de instituțiile abilitate pentru determinarea cauzelor accidentului. Echipele specializate au semnalat degajări de fum în urmă deflagrației, însă consideră că acestea nu au fost în cantitate însemnată și nu sunt toxice pentru populație"

LIVE de la Zărnești, după explozie. A transmis reporterul Observator Claudiu Loghin:

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Update 21:45 - O persoană a murit în urma exploziei depozitului din cadrul Uzinei Tohan, a transmis ISU Brașov, iar o alta s-a intoxicat cu fum. Se pare că în zonă ar mai fi fost un om, care însă s-a speriat și a fugit de la fața locului. În acest moment este căutat de către echipajele de intervenție.

Update 21:45 - Au fost alertate și serviciile voluntare pentru situații de urgență Râșnov, Bran, Cristian și Vulcan.

Știre inițială - "În jurul orei 20:50 ISU Brașov a fost anunțat despre producerea unei explozii la Uzina Tehnic Tohan. ISU Brașov a alocat 4 autospeciale cu apă și spumă,  1 autocisterna 10000 de litri, 2 echipaje de prim ajutor, 1 echipaj de cercetare chimica CBRN, 1 echipaj pirotehnic. Din primele informații este posibil sa fie o victimă", a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov.

La Uzina Mecanică Tohan se produc bombe, proiectile și elemente pirotehnice

Cel mai probabil artificii de la un depozit de pe lângă Uzina Tehnică Tohan au sărit în aer. Din primul apel la 112, nu ar fi vorba despre producție specială afectată, iar materiile prime sau stocurile de proiectile nu sunt în pericol.

Pentru moment nu s-a dispus evacuarea orașului Zărnești sau a localnicilor din cartierul Tohan. În apropiere de Uzină se află și Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărnești.

37 de oameni morți într-o uriașă explozie la Zărnești, în 1983

O explozie urmată de flăcări violente a pulverizat totul la Uzina din Zărnești, pe 5 mai 1983: oameni, ziduri, utilaje. Un nor imens de praf s-a ridicat și a acoperit totul. Nu vorbim despre un bombardament, ci despre o explozie cumplită. 37 de morți, peste 300 de răniți – un bilanț pe care îl știu doar cei care au supraviețuit acelui moment.

Potrivit News Brașov, două secții au fost dezintegrate în urma deflagrației. În locul lor au rămas două cratere adânci. "Nu toți au fugit. Unii au alergat și au luat muniția activă cu mâinile goale și o cărau să o ducă cât mai departe. Au încărcat o garnitură de tren și au trimis-o din uzină. Nu cred că cineva poate să-și imagineze ce a fost acolo. Erau șine de cale ferată contorsionate care au fost aruncate prin aer la 2-300 de metri", a povestit Ioan Popa, unul dintre angajații fabricii la acea vreme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Explozie la Uzina Mecanică Tohan din Zărnești, la un depozit de artificii. Un angajat de 29 de ani a murit, o altă victimă e intoxicată cu fum