Expoziţie dedicată artistelor românce din secolul trecut, la Art Safari în Capitală. Una dintre atracţiile principale este mantia Reginei Maria
Femeia este celebrată în cadrul unui eveniment grandios în Capitală. Marile artiste ale secolului trecut se reunesc în cadrul unei expoziţii care îşi propune să dezvăluie realizările neştiute ale româncelor. De la pictură, la creaţie vestimentară, ceramică, sticlă, sculptură, piese de mobilier, fotografie, textile sau bijuterii, toate pot fi admirate în Bucureşti până în luna decembrie.
Cele mai importante femei din arta românească sunt celebrate în cea de-a 15-a ediţie a expoziţiei care are loc la Palatul Dacia-România.
"Femeile avem o ediţie dedicată femeilor. Sunt foarte multe lucruri interesante pe care ele le-au făcut şi despre care nu ştie absolut nimeni. Cecilia Cutescu Storck în a cărei expoziţie ne aflam a fost prima femeie profesor de artă din Europa. A reuşit să facă istorie", spune Ioana Ciocan, organizatorul expoziţiei.
Omagiu pentru Regina Maria
O altă personalitate omagiată în cadrul expoziţiei este Maria a României. În paralel cu viața sa politică, Regina Maria a fost o creatoare de artă și o iubitoare de frumos. Pasiunea ei pentru designul interior, pictură și grădinărit a lăsat urme vizibile în locuri precum Castelul Pelișor, unde a conceput și decorat multe dintre încăperi.
Una din atracţiile expoziţiei este mantia Reginei Maria, o piesă unicat realizată la comanda Casei Regale cu ocazia încoronării de la 15 octombrie 1922. "Ea a fost într-adevăr o regină care a avut o pasiune aparte pentru arte, a şi susţinut activitatea artistică de la începutul secolului 20. A susţinut şi femeile artist căci despre asta este vorba. Sunt peste 100 de obiecte, de bunuri culturale şi de artă plastică aici în expoziţie. Hai să mergem puţin şi să vedem ce piese interesante mai putem admira", adaugă Maria Munteanu, ghidul expoziţiei.
Expoziția de la etajul al doilea al palatului explorează diversele abordări ale corpului feminin, realizate atât de maeștrii artei românești, cât și de unii dintre cei mai importanți creatori contemporani. Expoziţia este deschisă până pe 15 decembrie și poate fi vizitată de joi până duminică, în intervalul orar 12:00 – 21:00, cu tururi nocturne în weekenduri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰