Antena Meniu Search
x

Video Fabrica de zahăr de la Luduș şi-a închis definitiv porţile. Sute de oameni rămân fără loc de muncă

Lovitură grea pentru sute de fermieri din opt județe din Transilvania. Aceştia vor rămâne cu buzunarele goale, după ce au cultivat sfeclă de zahăr, dar nu vor mai avea unde să o valorifice. Fabrica de zahăr de la Luduș, care prelua întreaga cantitate produsă în zona Ardealului, şi-a închis definitiv porţile.

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 09:32

Vezi și

Compania franceză care deţine fabrica de la Luduş a decis să încheie afacerile din țara noastră și din China. Sute de fermieri rămân acum fără contracte și alte câteva sute de oameni... fără loc de muncă. 

Iacob Boca - fermier: O dată cu închiderea fabricii de zahăr de la Luduş va apărea un impact foarte mare, social şi economic, pentru cele 8 judeţe în care au fost cultivatori de sfeclă, colegii noştri, 6-700 de fermieri în fiecare an. Muncitorii din fabrică au plecat acasă, vor rămâne şomeri. 

Iacob deține 45 de hectare pregătite pentru cultura de sfeclă de zahăr și după noile vești va trebui să se orienteze către alte culturi, chiar dacă a investit deja în utilaje specifice sfeclei de zahăr.

Iacob Boca - fermier: O semănătoare de sfeclă performantă e bani mulţi, 30-40 de mii de euro. O instalaţie de ierbicidat perfomantă la fel, bine o folosim în altă parte acum. Investiţia a fost mare, iar acum trebuie să facem conversie, să ne specializăm în alte culturi. 

Pe acelaşi subiect

O singură fabrică de procesare a sfeclei de zahăr rămâne la Roman

Fermier: Ar fi bine să continuăm chiar cu o altă fabrică care ar fi mai departe de noi, dar cred că transportul va fi durerea noastră.

Judeţul Mureş a fost și a rămas unul dintre cei mai mari producători datorită solului potrivit pentru cultura sfeclei de zahăr.

Silvia Jude - direcția județeană pentru agricultură Mureș: În anii trecuţi am înregistrat o producţie medie pe judeţul Mureş, de 58 de mii - 48 de mii, iar în anul trecut de 45 de tone la hectar. 

În 1989, în România funcţionau 33 de fabrici de zahăr, dar astăzi mai funcționează doar două. Anul trecut, fabrica de la Luduș a produs aproximativ în jur de 65.000 de tone de zahăr. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Fabrica de zahăr de la Luduș şi-a închis definitiv porţile. Sute de oameni rămân fără loc de muncă