Antena Meniu Search
x

Explicaţii pentru schimbarea dramatică a climei

Nici anotimpurile nu mai sunt ce erau odată.

Vezi și

Nici anotimpurile nu mai sunt ce erau odată. În timp ce America de Nord îndură una dintre cele mai grele ierni din istorie, în mare parte a Europei e ca în mijlocul primăverii, semn clar că avem o climă în continuă schimbare. Specialiştii de la Institutul Resurselor Mondiale au întocmit un clasament al factorilor care determină aceste modificări. Mihai Jurca vine cu explicaţii. 

Cea mai importantă cauză a schimbărilor climatice o reprezintă emisiile de gaze cu efect de seră. În traducere, gazele care rezultă în urma arderii combustibililor pe care îi folosim pentru a obţine căldură şi electricitate.

Urmează în topul factorilor care ne schimbă, vrem nu vrem viaţa de zi cu zi, transporturile. Rutiere, aeriene, feroviare sau navale. 

Deşi vi s-ar putea părea ciudat, până şi construirea unei simple locuinţe are efecte nebănuite asupra climei. Ganditi-vă numai că în locul unei parcele de teren cu vegetaţie, răsare un bloc de beton. Mai mare sau mai mic. 

Agricultura contribuie cu 11 procente la schimbările climatice. Specialiştii susţin că renunţarea la carne, în special la cea de vită, ar duce la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră.

Pe urmatoarele poziţii în clasamentul întocmit de Institutul Resurselor Mondiale, apar arderea combustibililor precum lemnul, sau cei folosiţi în agricultură, procesele industriale, adică producţia de ciment şi aluminiu, şi ... defrişările. Se ştie foarte bine că pădurile împiedică emisiile de carbon, iar defrișările influențează notabil schimbările climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Explicaţii pentru schimbarea dramatică a climei