Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum au fost umflate facturile la curent ale românilor. Amenzi de peste 15 milioane de euro pentru firmele care vindeau contoare electrice!

Șase companii din România au fost amendat cu peste 15 milioane de euro după ce o investigație a dezvăluit că facturile la curent ale românilor au fost umflate.

de Redactia Observator

la 07.01.2018 , 14:49

Cum au fost umflate facturile la curent ale românilor

Şase companii au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu 73 de milioane de lei (circa 15,8 milioane de euro) pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice, a anunţat, duminică, într-un comunicat de presă, autoritatea de concurenţă.

Cea mai mică amendă a fost în valoare de 526.201 lei, în timp ce cuantumul cel mai mare a fost de 27,423 milioane de lei.

Lista companiilor amendate cuprinde: Ecro SRL (526.201 lei, echivalentul a 113.709 de euro), Electromagnetica S.A. (10.024.824 lei, echivalentul a 2.166.311 euro), Elster Rometrics SRL (11.212.808 lei, echivalentul a 2.423.028 euro), Energobit S.A. (13.112.674 lei, echivalentul a 2.833.579 euro), Landis+GYR AG (27.423.377 lei, echivalentul a 5.926.047 euro) şi S.E. Electrica S.A. (10.800.984 lei, echivalentul a 2.334.035 euro).

Articolul continuă după reclamă

Potrivit autorităţii de concurenţă, în cadrul investigaţiei, declanşată în septembrie 2015, s-a constatat faptul că AEM S.A., Energobit S.A., Elster Rometrics SRL, Landis+GYR AG şi Ecro SRL au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de către operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, Enel şi CEZ.

Pe acelaşi subiect

"Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Consiliul Concurenţei susţine că a constatat faptul că unii angajaţi ai SE Electrica S.A., companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziţionarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM S.A. şi Electromagnetica S.A. ce a constat în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 - 27 iulie 2012.

"Pe parcursul investigaţiei am transmis autorităţilor competente, informaţii referitoare la faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce măsură preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor', susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform autorităţii de concurenţă, AEM S.A., participantă la ambele practici anticoncurenţiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.

Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autorităţilor de Concurenţă să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale şi care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale.

Consiliul Concurenţei precizează că încurajează astfel companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, notează Consiliul Concurenţei.

Vineri, societatea Electrica, amendată cu circa 11 milioane de lei de Consiliul Concurenţei, a anunţat că va contesta în instanţă decizia. Sancţiunea reprezintă 2,98% din cifra de afaceri totală aferentă anului financiar 2016.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Evenimente » Cum au fost umflate facturile la curent ale românilor. Amenzi de peste 15 milioane de euro pentru firmele care vindeau contoare electrice!