Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Peste 3 săptămâni autorităţile vor să organizeze Ziua Fără maşini

Pentru o zi, motoarele din Capitală s-ar putea opri. Peste 3 săptămâni, mai exact pe 22 septembire, autorităţile vor să organizeze Ziua Fără maşini.

de Redactia Observator

la 03.09.2018 , 22:20

Pentru o zi, motoarele din Capitală s-ar putea opri. Peste 3 săptămâni, mai exact pe 22 septembire, autorităţile vor să organizeze Ziua Fără maşini. Măsura este deocamdată în faza de proiect şi va fi supus votului chiar în acestă săptămână, în şedinţa de Consiliu a Primăriei Capitalei.

La ora prânzului, în centrul Bucureştiului sunt mii de maşini. Se-aud claxoane, intersecţiile sunt blocate iar şoferii pierd zeci de minute în trafic. 

Cel puţin pentru o zi, toate maşinile care se află pe şosea ar putea să rămână în parcare. La fel şi scuterele sau motocicletele. În schimb, oamenii se vor putea deplasa doar cu mijloacele de transport în comun, cu bicicleta sau chiar cu trotineta.

Vezi și

Aşa sună un proiect de hotărâre al consiliului Primăriei Bucureşti care urmează să fie supus la vot. Ziua fără autoturisme ar trebui să aibă loc pe 22 septembrie, într-un interval orar bine stabilit. 

Perimetrul în care se va opri circulaţia maşinilor va fi hotărât de Primăria Capitalei.

Tudor Ionescu, consilier general ALDE Municipiul Bucureşti: "Plecăm de la un perimetru care îmi doresc să fie cât mai mare. Are putea de exemplu să fie zona centrală, ar putea să fie zona din inelul median, adică Ştefan cel Mare, Mihai Bravu. 8.10 Sau ar putea să fie întreaga municipalitate."

În Bucureşti sunt înmatriculate 1,3 milioane de maşini. Dacă toţi şoferii şi-ar lăsa autoturismele în parcare, ar trebui să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun.

Conform statisticilor RATB, aceştia pot asigura transportul a 1.600.000 de calători pe zi. Când vine vorba despre metrou, numărul este mai mic, adică 600.000 de cetăţeni.

Ziua Naţională fără autoturisme se organizează în 14 ţări din lume. Iniţiativa a avut succes şi în Bruxelles, Viena sau Paris. Traficul din capitala Franţei a fost oprit complet în 22 septembrie 2015, iar parizienii s-au putut bucura de o zi fără zgomot şi poluare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » Peste 3 săptămâni autorităţile vor să organizeze Ziua Fără maşini