Video "Fără sprijinul statului, în 6 luni închidem jumătate din ferme". Protest cu tractoare pe străzile din Satu Mare
Peste 70 de fermieri au ieşit ieri cu tractoarele sau utilajele agricole pe şoselele din judeţul Satu Mare, în semn de protest. Oamenii sunt supăraţi că ajutoarele din partea statului sunt mult prea mici, iar scumpirile şi pierderile provocate de secetă îi împing în pragul falimentului. Majoritatea sunt crescători de bovine, iar din cauza recoltei foarte slabe şi a preţurilor mult prea mari pe care le plătesc pe nutreţuri, oamenii se tem că vor fi nevoiţi să pună lacătele pe ferme.
Nemulţumiţi că statul nu îi ajută să facă faţă scumpirilor şi secetei, fermierii din localitatea Botiz au ieşit încă de la primele ore ale dimineţii cu utilajele agricole pe drumuri, pentru a protesta. Pentru a nu afecta traficul, au plecat în coloană pe şoseaua de centură, iar destinaţia a fost o parcare de lângă Satu Mare.
Daniel Frei, organizator protest: Nu am crezut că vom reuşi să ne strângem în număr aşa mare, dar văd că motivele acestui protest au fost destul de clare şi v-au motivat să ieşim în stradă împreună. Principalul obiectiv al nostru este ca să golim rafturile de produsele care sunt neconforme, în principal produsele din uleiuri vegetale hidrogenate. Noi, ca şi fermieri, vindem laptele în jur de doi lei, trei lei, la raft, un litru de lapte diluat îl cumperi cam cu opt lei litrul.
Cel mai afectat domeniu este zootehnia. Pentru a putea depăşi situaţia dificilă, mulţi dintre ei şi-au vândut animalele la abatoare.
Daniel Frei, organizator protest: Dacă România vrea să rămână fără zootehnie aşa trebuie să continue mai departe. Noi, astăzi, fără sprijinul statului, în jumătate de an închidem minimum 50% din ferme.
- Afacerea pornită de un fermier român, în pericol din cauza etichetelor înșelătoare. Legea care promite să...
- Guvernul schimbă regulile pentru fermierii români. Sancțiuni de zeci de mii de lei sau chiar pedepse cu închisoarea
- 500.000 de euro pentru stocuri de făină și ulei. Bani de la Guvern și pentru fermierii afectați de secetă
Protestul fermierilor s-ar putea extinde la nivel naţional
În prezent, statul oferă subvenţii de 1500 de lei la hectar, pentru zonele în care culturile au fost afectate de secetă. O sumă mult prea mică, spun fermierii.
Daniel Frei, organizator protest: Cu ăştia, maxim ne plătim facturile, dar mai departe ce dăm de mâncare la vacă, din ce hrănim? Săptămâna trecută am cumpărat balotul de fân de slabă calitate cu 250 de lei. Asta înseamnă că mie îmi ajunge doar pentru tineret şi vacile gestante undeva la şase, şapte bucăţi pe zi, înseamnă undeva la 1.500 de lei pe zi numai pe partea asta. În acest ritm, noi dacă nu primim un sprijin şi nu reuşim să ieşim, nu ştiu dacă apucăm primăvara. Nu ştiu cât o să rezistăm, dar ştiu sigur că fermierii mici, încet, încet, vor dispărea.
Fermierii spun că dacă autorităţile nu vor lua măsuri şi nu îi vor ajuta, vor continua să protesteze. Mai mult, avertizează aceştia, protestul s-ar putea extinde la nivel naţional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰