Antena Meniu Search
x

Video 500.000 de euro pentru stocuri de făină și ulei. Bani de la Guvern și pentru fermierii afectați de secetă

Îngrijorat de criză, statul vrea să aibă stocuri de faină, ulei şi mălai. Guvernul oferă fabricilor şi silozurilor ajutoare de până la o jumătate de milion de euro, dacă adună în depozite materie primă. Subvenţii vor primi şi fermierii care au terenuri pârjolite de secetă. 

de Redactia Observator

la 17.11.2022, 20:18

Vezi și

Războiul și scumpirile din energie au adus aproape de faliment multe mori şi fabrici de ulei. 

Ionuţ Grama, reprezentant fabrică ulei: A fost un an foarte dificil. Preţul materiei prime la recoltare a fost dublu faţă de 2020. Iar când a început războiul în Ucraina s-a mai dublat încă o dată. A ajuns aproape de 4 lei şi am fost într-un impas de producţie. 

Ce condiții pune Guvernul pentru a acorda ajutoare fabricilor şi silozurilor

Ca să evite problemele de aprovizionare, Guvernul acordă procesatorilor granturi importante. În schimbul banilor, companiile trebuie să facă stocuri: peste 14.000 de tone de grâu şi porumb, aproape 10.000 de tone de floarea-soarelui sau 10.000 de tone de lapte. 

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă, premierul României: Valoarea totală este de 200 de milioane de euro. Sperăm să compensăm creșterea costurilor.

Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Am început să lucrăm la această ordonanţă undeva în prima parte a verii.  Aveam mai multe suspiciuni că ar putea să fie probleme, discutăm de seceta agresivă, scumpirile din sectorul energiei, războiul din Ucraina. Am vrut să ne luăm nişte măsuri de precauţie. Se pare că nu avem motive de îngrijorare. 

Unele companii considera suma acordată de guvern prea mică pentru câte cheltuieli au, dar sunt destui antreprenori care cred că măsura va ajuta. 

Sezai Curtali, vicepreşedinte Cooperativa Dobrogea-Sud: Deoarece acolo vorbim despre o capacitate de stocare de 12.000 de tone de grâu, da? Iar ca să stocăm doar o capacitate de 4.000 de tone de grâu, avem costuri minime de 500.000 de euro doar pentru depozitare, ceea ce înseamnă că nu putem face şi procesare. 

Mircea Chipăilă, fermier: România oricum este deficitară la tot ce ţine de procesare. Procesarea pentru populaţie, preţuri mai bune, toată lumea are de câştigat din asta. Să avem şi în România, să nu vândă materie primă. 

Bani de la Guvern și pentru fermierii afectați de secetă

Şi fermierii afectaţi de secetă pot cere bani de la Guvern. Până la 1.500 de lei pe hectar. Mai bine mai puţin decât deloc, comentează agricultorii. 

Sicuţa Murgu, agricultor: Anul acesta noi avem afectate 100% 180 de ha de porumb. Un ha de porumb, de la înfiinţare până la recoltare, inclusiv cu irigaţii, te duce la 4.000 de lei. Numai cheltuielile. În condiţiile astea, am fi mulţumiţi să primim şi atât pentru că e ceva. 

Doina Ragea, director Direcţia Agricolă Galaţi: Ei în înştiinţare îşi pun gradul de afectare pe care îl cred ei, dar echipa formată din specialiştii noştri şi APIA merg la faţa locului şi se face evaluarea producţiei şi poate să fie mai puţin sau mai mult. 

Problemele mari din agricultură se văd şi în magazine. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 43%, iar făina și mălaiul costă cu 35% mai mult decât anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » 500.000 de euro pentru stocuri de făină și ulei. Bani de la Guvern și pentru fermierii afectați de secetă