Video Guvernul schimbă regulile pentru fermierii români. Sancțiuni de zeci de mii de lei sau chiar pedepse cu închisoarea
Fermierii care îşi fac singuri tratamente fitosanitare ar putea ajunge după gratii. Aşa prevede o ordonanţă semnată de ministrul Petre Daea. Agricultorii vor trebui să apeleze la firme care să aibă autorizaţie pentru utilizarea de erbicide şi insecticide. Cine nu se conformează, plăteşte amendă sau poate primi o pedeapsă cu închisoarea între unu şi cinci ani. Producătorii de legume şi fructe sunt revoltaţi şi susţin că acest lucru nu se întâmplă nici în cazul traficanţilor de droguri.
Ion Mihail pune legume în solarii de când se ştie. Acum are salată, pe care însă nu ia mare lucru.
Ion Mihail, fermier: Un leu 60, practic, un leu 30
Reporter: Dumneavoastră cu cât rămâneți?
Ion Mihail, fermier: 30-50 de bani
- 500.000 de euro pentru stocuri de făină și ulei. Bani de la Guvern și pentru fermierii afectați de secetă
- Legea laptelui si a produselor lactate a fost promulgată. Noi reguli pentru fermieri și comercianți
- Fermierii români nu dau doi lei pe kg de porumb din România şi merg în Ucraina, în plin război. Cu cât îl...
Reporter: Asta e maximul?
Ion Mihail, fermier: Maximul.
A scăzut profitul, s-au scumpit toate, iar taxele trebuie şi ele plătite către stat.
Ion Mihail, fermier: Cheltuielile au crescut, taxele au crescut, totul a crescut. Tura trecută am plătit impozitul micro în jur de 4.000 de lei și tva ul 8.000 de lei. Pe semestru cum se zice, adică la 3 luni.
La toate acestea se va adăuga încă o cheltuială. Anul acesta, insectele nu i-au făcut probleme şi nu a stropit cu nimic legumele, dar dacă va va fi nevoie, va trebui să apeleze la un specialist.
Pentru salată cei mai periculoși dăunători sunt melcul fără cochilie și tripsul. Două insecte care mănâncă la propriu din frunze. Astfel, stropirea este o necesitate și nu un moft, în caz contrar o astfel de cultură de 15 mii de fire ar fi compromisă total.
Dragoş Telehuz, secretar de stat Ministerul Agriculturii: Se face referire la oricine care foloseşte fără autorizaţie niste produse care sunt trecute in categoria substanţelor foarte periculoase. Vă reamintesc o situaţie din cred că 2019 la Timişoara când o firmă de deratizare a folosit un produs impropriu din această categorie si a omorat 3 oameni într-o scară de bloc.
Medicii spun că nu vedem consecinţele imediat însă pe termen lung efectele ingerării de pesticide pot fi devastatoare.
Radu Tincu, toxicolog: Sunt mai multe studii care corelează expunerea la pesticide cu apariţia unor patologii cronice în special în zona oncologică. Discutăm de limfoame, discutăm de leucemii sau de apariţia unor tulburări endocrinologice.
Cei care nu se conformează şi folosesc erbicide sau fertilizatori din categoria substanţelor periculoase riscă amenzi între 10 şi 15 mii de lei sau chiar închisoare de la unu la 5 ani. În aceste condiţii, mulţi dintre micii agricultori care vor avea probleme cu dăunătorii spun că vor fi nevoiţi să ia o decizie dificilă.
Ion Mihail, fermier: Nu știu dacă va mai fi rentabil. Va dați seama dacă îmi mai angajez și un inginer și mai fac contract și cu o firma specializată că să imis tropeasca el că eu nu mai sunt bun deci nu cred că mai e rentabil, cred că închidem. O să incercăm cu creşterea preţului dar să vedem cui mai dăm.
În ţara noastră sunt peste 2 milioane de exploataţii agricole mai mici de 2 hectare şi 660 de mii până în 5 hectare. Cantitatea de fertilizatori folosită este de peste 40 de kilograme la hectar în timp ce media uniunii europene este între 28 şi 77 de kilograme.
Propunerea a fost trimisă spre dezbatere şi avizare iar dacă va fi aprobată de controale şi sancţiuni se va ocupa Poliţia Română.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰