Antena Meniu Search
x

Video Fermierii români au obţinut ce şi-au dorit: cerealele ucrainene nu vor ajunge pe piaţă încă 30 de zile

Fermierii români au obţinut ce şi-au dorit: cerealele ucrainene nu vor ajunge pe piaţa din ţara noastră. Timp de 30 de zile toate importurile sunt interzise. Apoi, grâul sau orzul vor putea fi aduse doar pe bază de licenţă, numai de către fermieri şi procesatori. La vecinii bulgari, sute de agricultori cu tractoare au blocat drumurile pentru a doua zi la rând. Iar Kievul a dat în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia, state care au impus noi embargouri pe cerealele ucrainene. 

de Redactia Observator

la 19.09.2023, 20:50

Vezi și

La Bucureşti, reprezentanţii fermierilor au căzut de acord cu ministrul Agriculturii. De luna viitoare, firmele care vor cereale ucrainene trebuie să primească licenţă atât din România, cât şi de la Kiev. Produsele pot fi folosite însă doar ca hrană pentru animale sau ca materie primă pentru uleiuri de exemplu. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt fermieri şi procesatori români. Alţi intermediari sau traderi sau alte persoane nu vor fi autorizate pe acest lucru. Din grupul de licenţiere de la Ministerul Agriculturii va face parte un reprezentant al uneia dintre asociaţii. 

România nu va importa cereale din Ucraina în următoarele 30 de zile

Licenţele nu vor fi acordate mai devreme de 30 de zile. În această perioadă, grânele din ţara vecină nu vor putea fi importate, aşa că fermierii au fost de acord să renunţe la proteste. 

Pe acelaşi subiect

Reprezentant asociaţie fermieri: Suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre. La cel mai mic semn că nu se respectă deciziile de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul vom reacţiona în consecinţă. 

Fermier: Noi nu vom sta nepăsăstori acum, 30 de zile. Vom merge, vom monitoriza, vom fotografia şi îi vom aduce domnului ministru dacă găsim ceva nelalocul lui, ceva concret. 

La Sofia lucrurile sunt departe de a fi calme. Pentru a doua zi la rând agricultorii au blocat drumurile cu tractoarele. Una dintre intrările în Sofia a fost închisă. Mâine, zeci de vehicule vor fi duse în semn de protest în faţa clădirii Consiliului de Miniştri. Manifestaţiile au loc după ce Bulgaria a ridicat complet restricţiile pe importul de grâne. 

Fermier bulgar: În magazine se vând produse de calitate scăzută, mai ieftine decât ale noastre. Operăm în pierdere și, prin urmare, vom renunța.

Alte trei state europene, Ungaria, Polonia şi Slovacia, nu mai vor cereale ucrainene

Mai mult, Budapesta a interzis şi carnea venită de la Kiev. Drept răspuns, Ucraina a dat în judecată ţările la Organizaţia Mondială a Comerţului. 

În timpul acesta, o navă cu grâne sub pavilion Palau a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk în direcţia Bosfor. Este primul transport pe Marea Neagră de la ieșirea Rusiei din acordul privind exporturile. Vasul foloseşte nou înfiinţatul coridor umanitar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Fermierii români au obţinut ce şi-au dorit: cerealele ucrainene nu vor ajunge pe piaţă încă 30 de zile