Video Filmul incidentului din Constanţa, unde un copil de 7 ani a venit cu puşca de airsoft la şcoală. Specialiștii fac legătura cu tragedia din Serbia
Alertă într-o şcoală din Constanţa: un elev în clasa întâi a fost prins cu o armă cu lunetă, la nici o săptămână după masacrul din Serbia. Copilul i-a luat-o tatălui său de acasă şi a intrat nestingherit cu ea pentru ca nu exista paznic. Un profesor i-a confiscat arma, dar nu se ştie de ce, a raportat incidentul abia a doua zi. Mai multe anchete sunt în desfăşurare acum, iar părinţii copilului sunt la audieri. Specialiştii cred că atacul din Belgrad este un precedent periculos şi contagios.
Scenele nemaivăzute în unităţile de învăţământ de la noi au avut loc la şcoala anghel saligny din constanta. Băiatul de 7 ani i ar fi luat arma tatălui său de acasă şi a dus-o pe terenul de sport al şcolii ca să se laude în faţa colegilor. Deşi arma este mai mare decât copilul, nimeni nu s a sesizat pe drumul spre şcoală. Profesorul de sport este cel care a văzut ce se întâmplă în curtea şcolii, şi-a dat seama că arma nu e de jucărie şi i-a confiscat-o. Nu a anunţat însă pe nimeni.
Olimpia Ceară, purtător de cuvânt IPJ Constanța: În jurul orei 17:00, minorul ar fi introdus în unitatea de învăţământ o armă cu lunetă de tip airsoft, neletală şi nesupusă autorizării, aceasta fiind ridicată de un cadru didactic.
Directoarea a dat alarma. Școala a fost împânzită de oficiali și politiști. Patru inspectori şcolari au fost detaşaţi la unitatea de învăţământ. Au descoperit că unitatea de învățământ nu are pază şi oricine poate intra cu orice armă printre elevi.
Direcatoarea a dat alarma. Școala a fost împânzită de oficiali și politiști
- Elevul de 7 ani care a mers cu puşca airsoft la școală a vrut să se laude colegilor. De unde avea tatăl lui arma
- Un elev de șapte ani a intrat în școală cu o pușcă airsoft, în Constanța. Primele imagini cu arma
- Cum se face dezarmarea Serbiei: Populaţia a predat poliţiei peste 3000 de arme şi zeci de mii de gloanţe în urma...
Sorin Mihai, ISJ: Arma nu era funcţională şi scopul era să se joace. A intrat pe poarta unităţii de invăţământ. Până acum paza umană nu era asigurată de cineva care să fie prezent la poarta şcolii. Celelalte cadre didactice care aveau cunoştinţă nu au transmis informaţia in timp util. A fost incuiată într- un cabinet.
Arma este de tip airsoft și nu necesită autorizare, poate fi cumpărată de oricine are peste 18 ani. Cu toate astea părinţii ar fi trebuit să se asigure că cel mic nu are acces la ea.
Andreea Filip, reporter Observator: Chiar tatăl copilului ar fi cumparat arma de pe internet. Legea permițând doar persoanelor majore astfle de achiziții.
Poliţiştii i-au chemat pe părinţi la audieri şi au deschis acum dosar penal pentru rele tratamente asupra minorului.
Ștefan Layar, instructor de TIR: Acestea sunt, de fapt, nişte replici ale armelor reale. În utilizarea acestor replici de airsoft este nevoie de un echipament minim de protecţie. Folosesc bile de plastic, iar în contactul cu ochii, leziunea poate fi mai gravă. Este interzis ca aceştia să plece cu ele de acasă şi să le expună, adică să fie la vedere.
Incidentul vine la doar câteva zile după ce în ţara vecină, Serbia, un elev a semănat teroarea într-o şcoală. Un copil de 13 ani a ucis 8 elevi şi pe paznicul şcolii cu o armă de foc. Specialiştii spun că astfel de exemple pot fi periculoase.
Gabriela Diaconu, psihiatru: Astfel de evenimente la indigo au fost descrise de fiecare dată când s-au întâmplat mari incidente. În astfel de situaţii ne aşteptăm că sunt fenomene de contagiune. Tăcerea nu este o soluţie. Te aştepţi că vor fi fenomene trase la indigo. Este nevoia de joc, foarte, foarte rar se întâmplă să fie şi nevoia de răzbunare. Şi la această vârstă, să ştii că distanţa între joc şi răzbunare este foarte mică. Foarte, foarte mică.
Violenţele în şcoli au devenit un fenomen la noi. La începutul lunii aprilie, un elev de la o şcoală de prestigiu din Bucureşti şi-a înjunghiat profesoara de japoneză la oră, în şcoală, în faţa colegilor. Parlamentarii români caută soluţii după tragediile din Serbia. S-a propus printre altele contabilizarea părinţilor care deţin arme de foc, iar lista să fie pusă la dispoziţia şcolilor. În unităţile de învăţământ ar putea fi instalate şi detectoare de metal. 70.000 de români au permis de port armă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰