Antena Meniu Search
x

Video Filmul tragediei de la clubul Colectiv, la un pas de a scrie istorie la Oscar

Documentarul românesc "Colectiv" a ajuns pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar. Nu la una, ci chiar la două categorii: cel mai bun documentar şi cel mai bun lungmetraj internaţional.

de Redactia Observator

la 11.02.2021, 09:03

Vezi și
  • Filmul tragediei din octombrie 2015, de la club Colectiv, scrie istorie la Oscar.
  • Este primul film românesc propus la categoria "cel mai bun documentar"

Listele scurte cuprind însă 15 pelicule, dintre care doar 5 vor ajunge în marea finală. Nominalizările ar urma să fie anunţate peste o lună, iar decernarea premiilor Oscar va avea loc pe 25 aprilie.

Filmul tragediei din octombrie 2015, de la club Colectiv, scrie istorie la Oscar. Este primul film românesc propus la categoria "cel mai bun documentar" şi al doilea care ajunge pe lista scurtă a "celui mai bun film străin". Lăudat de critici din toată lumea, "Colectiv" expune o anchetă jurnalistică despre sistemul sanitar din România, după tragicul incendiu în care au murit 64 de oameni.

Filmul a ajuns pe lista scurtă a documentarelor pentru Oscar, dintr-un total de 238 de pelicule propuse la această categorie. Pentru lista scurtă a "celui mai bun film străin", documentarul românesc s-a luptat, însă, cu alte 93 de propuneri. Listele scurte reprezintă prima etapă de selecţie a Academiei Americane de Film şi cuprind 15 pelicule. Dintre acestea, doar 5 sunt nominalizate la Oscar.

În regia lui Alexander Nanau, "Colectiv " a primit deja mai multe distincţii, printre care trofeul pentru cel mai bun documentar european. Chiar în ultimele zile, acesta a fost distins cu premii ale criticilor din Londra şi Toronto. Filmul a avut premiera acum 2 ani la festivalul de la Veneţia. Ulterior a fost proiectat şi la festivalurile de film de la Toronto, Zurich şi cel de la Sundance.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Filmul tragediei de la clubul Colectiv, la un pas de a scrie istorie la Oscar