Antena Meniu Search
x

Video Filmul tragediei feroviare din Galaţi: 1 mort şi 3 răniţi. O defecţiune la sistemul de accelerare al locomotivei ar fi fost cauza accidentului

Tragedie feroviară seara trecută în gara din Galaţi. Un vagon al unui tren de călători a fost lovit violent de locomotiva care efectua manevra de cuplare la acesta. În urma impactului au rezultat 4 victime, dintre care una a murit la spital după ce a suferit 5 stopuri cardiorespiratorii. Celelalte victime au suferit răni grave şi au fost transportate şi ele la spital. Accidentul s-ar fi produs din cauza unei defecţiuni tehnice la sistemul de accelerare. 

de Adrian Obreja

la 26.03.2023, 08:38

Vezi și

Ora 19 şi 20 de minute. Trenul cu numărul 7576 urma să plece din gara din Galaţi spre Mărăşeşti. În momentul în care locomotiva trebuia să se cupleze cu vagonul de călători, s-a lovit violent de acesta.

Adrian Obreja, reporter Observator: Locomotiva care a lovit acest vagon urma de fapt să se cupleze să plece spre Mărăşeşti. Impactul a fost unul foarte puternic, se văd umările lui. În urma impactului au rezultat 4 victime, 3 angajaţi CFR şi un călător. 

Reporter: Urma să plecaţi chiar cu trenul acesta spre Mărăşeşti?

Martor: Da, da. Dar nu mai putem pleca. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Deci aţi avut noroc că puteaţi fi şi dumneavoastră rănit?

Martor: Da, da. 

Mecanicul şi şeful de tren au suferit răni grave

Mecanicul şi şeful de tren au suferit răni grave, la fel şi călătorul care a rămas încarcerat. Toţi 3 au fost transportaţi la spital. 

Constantin Petcu, şeful biroului de siguranta si protectia călătorilor SRPT Galaţi: E vorba de 4 victime dintre care unul este mecanicul, cei doi din partida trenului şi un călător. La momentul impactului erau 3 persoane în vagon. 

Eugen Chiriţă, ISU Galaţi: Victima încarcerată a fost extrasă de echipajele de descarcerare, conştientă, şi a fost transportată la spital. 

Pentru conductorul trenului, o femeie în vârstă de 53 de ani, nu s-a mai putut face nimic. Medicii au găsit-o în stop cardiorespirator. 

Ionuţ Băneşanu, Spitalul Judeţean Galaţi: S-a intervenit prompt, s-au aplicat manevre de resuscitare. Ulterior a fost transportată la spital, dar din păcate, persoana respectivă a mai suferit încă 4 stopuri cardiorespiratorii şi s-a declarat decesul în camera de stabilizare a Spitalului Judeţean Galaţi. 

Colegii acesteia sunt în stare de şoc. Femeia urma să se întoarcă în această dimineaţă înapoi în Galaţi, la soţul şi fetiţa ei, care o aşteptau acasă. 

Colegul femeii: Ieşea din tură, mâine dimineaţă venea înapoi şi trebuia să ajungă acasă la familie. Dumnezeu să o ierte. Aşa a fost să fie. Dacă eram eu de serviciu, puteam să fiu eu în locul ei. De după '90 încoace, toţi care s-au perindat la CFR, şi au făcut ce au vrut la CFR-ul ăsta, toţi sunt responsabili. Toţi ar trebui să răspundă. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Angajata CFR care şi-a pierdut viaţa în această seară se afla chiar în acest loc, în capătul vagonului, acolo unde verifica ultimele detalii înainte ca trenul să plece, iar călătorul care a suferit şi el răni foarte grave se afla în capăt, acolo unde a avut loc impactul cu locomotiva. 

Accidentul s-ar fi produs din cauza unei defecţiuni la sistemul de accelerare al locomotivei

Cercetările preliminare de la faţa locului au exclus o eroare umană. Accidentul s-ar fi produs din cauza unei defecţiuni la sistemul de accelerare al locomotivei. Mecanicul de tren, în vârstă de 50 de ani, are peste 15 ani de experienţă în conducerea trenurilor de călători.

Traian Preoteasa, director CFR Călători: Este un eveniment destul de grav. Vom analiza şi noi ce s-a întâmplat. Pare a nu avea nici o legătură cu mecanicul de locomotivă. A făcut absolut tot ce se putea să facă şi după butoanele pe care le vedem acţionate se pare că chiar a făcut tot ce trebuia să facă. Este o defecţiune la gradulator, se numeşte, echivalentul cutiei de viteze la maşină care a cuplat şi a accelerat necomandat. Mecanicul a încercat să frâneze dar puterea de frânare a fost mai mică decât accelerarea.  

Adrian Obreja, reporter Observator: Impactul a avut loc chiar aici. Sunt foarte multe sticle pe jos, se văd componente ale structurii CFR rupte, iar de aici şi până în acel loc sunt aproximativ 30 de metri distanţă în care vagonul a fost împins de către locomotivă. 

Adrian Vlaicu, purtător de cuvânt CFR Călători: În mod normal, procedura de cuplare la tren exclude o asemenea desfăşurare a lucrurilor. Este un eveniment foarte neplăcut şi într-adevăr, sincer, demult n-am văzut un asemenea incident la cuplarea la tren.

Promisiunile ministrului Transporturilor

Într-o postare pe pagina sa de socializare, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu transmite condolenţe familiei, dar nu ezită nici să facă noi promisiuni în ceea ce priveşte sistemul feroviar din România. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: "Ca ministru al Transporturilor, am decis o serie de măsuri menite să crească nivelul de siguranță al călătorilor, dar și al personalului CFR Călători. De asemenea, vreau ca standardele tehnice în sistemul feroviar să fie asigurate mereu la cei mai buni parametri pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete".

Însă, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă cere demisii în lanţ.

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor: "Dacă se confirmă informațiile că accidentul a fost provocat de o defecțiune, minima reparație morală trebuie să fie demisii în lanț. Sorin Grindeanu, șeful CFR Călători, al Autorității de Reformă Feroviară trebuie să plece, iar România să nu mai audă vreodată de ei. Nepăsarea și incompetența pot fi, iată, criminale".

Locomotiva împlicată nu ar fi la primul accident. În urmă cu 10 ani garnitura ar fi deraiat după ce ar fi lovit în plin o betonieră, care nu a oprit la culoarea roşie a semaforului la o trecere la nivel cu calea ferată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul tragediei feroviare din Galaţi: 1 mort şi 3 răniţi. O defecţiune la sistemul de accelerare al locomotivei ar fi fost cauza accidentului