Antena Meniu Search
x

Video Fumul toxic provocat de incendiul de la un centru de reciclare din Chitila a înroşit senzorii aplicaţiilor de mediu. De la ce ar fi pornit focul

Incendiu uriaş lângă Bucureşti la un centru de reciclare. Tone de deşeuri din plastic şi cauciuc s-au făcut scrum, iar o coloană de fum negru şi gros s-a ridicat spre cer şi s-a văzut de la kilometri distanţă. Autorităţile au emis un mesaj de "alertă extremă" şi i-au sfătuit pe oameni să evite zona. Aplicaţiile de monitorizare a aerului s-au înroşit, iar oamenii de la blocurile din apropiere s-au baricadat în case, speriaţi de norul toxic.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 04.11.2022, 19:25

Vezi și

Incendiul a izbucnit în jurul prânzului la un centru de colectare şi reciclare de deșeuri din Chitila, întins pe mii de metri, unde sunt depozitate tone de cauciucuri şi electrocasnice vechi. Fumul negru şi gros a inundat zona şi s-a văzut din cartiere ale Capitalei aflate la câţiva kilometri. Mai mulţi muncitori erau în centru când a izbucnit focul, dar au reuşit să se salveze la timp. 

Ce se întâmplă, domnule, la fabrica asta? Ce arde aici?

O armată de pompieri a fost mobilizată în zonă. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Este trecut de ora 15 şi, de mai bine de 4 ore, zeci de pompieri continuă să se lupte cu flăcările. Sunt tone de deșeuri care în continuare ard...

Pe acelaşi subiect

Autorităţile au trimis un mesaj Ro-alert de alertă extremă prin care sfătuiau oamenii să stea la distanţă şi să lase libere căile de acces pentru forţele de intervenţie. 

Fumul toxic a înroşit senzorii aplicaţiilor de mediu şi i-a îngrozit în special pe oamenii care locuiesc în două mari cartiere din apropiere. Comisarii Gărzii de Mediu au descins în zonă, mai ales că nivelul ridicat de poluare a fost înregistrat şi de aplicaţia oficială a Ministerului. 

Viorel Tufeanu, Garda de Mediu: Sunt indicii că sunt deşeuri din plastice, cauciucuri, spume polioretanice care determină aceste degajări masive de fum. 

Focul ar fi pornit la banda colectare pentru deşeuri

Potrivit unor surse, focul ar fi pornit la banda colectare pentru deşeuri. Este un dezastru cu repetiţie, recunosc chiar autorităţile. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Cu mai puţin de două luni în urmă, un alt incendiu a izbucnit în acelaşi loc. Autoritățile au făcut verificări la momentul respectiv şi au dat amenzi pentru că operatorul economic nu a luat măsuri de apărare împotriva incendiilor.

Daniel Vasile, ISUBIF: În afară de această sancţiune, urmează să fie stabilit dacă după acest eveniment va fi efectuat un nou control care să ne lămurească dacă între timp au fost luate măsuri sau situaţia persistă. 

Centrul de colectare are autorizaţie de securitate la incendiu, dar doar pentru corpurile de clădire nu şi pentru zecile de tone de materiale depozitate în curte. Potrivit inspectorilor de la Mediu, focul a mistuit mii de frigidere vechi care erau decontaminate şi pregătite pentru reciclare. 

Viorel Tufeanu, Garda de Mediu: Deţine actele de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului eliberat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pompierii şi poliţiştii vor încerca să afle de la ce a izbucnit focul. Indicii ar putea găsi în imaginile suprinse de camerele de filmat ale centrului. O anchetă a deschis şi ITM.

De ani de zile, locuitorii din Bucureşti şi din localităţile învecinate respiră aer otrăvit. Când nu izbucneşte un incendiu la un centru de reciclare, arde o groapă de gunoi sau se ard ilegal caucicuri pentru fier vechi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Fumul toxic provocat de incendiul de la un centru de reciclare din Chitila a înroşit senzorii aplicaţiilor de mediu. De la ce ar fi pornit focul