Antena Meniu Search
x

Google a ajuns la “majorat”. Astăzi face 18 ani de existenţă. Detalii neştiute despre cel mai important motor de căutare din lume

Compania Google, deţinătoarea celui mai important motor de căutare din lume, aniversează astăzi 18 ani de la înfiinţare. Ca de obicei, Google a lansat un logo special pe prima pagină a motorului de căutare, logo în care apar mai multe baloane şi iniţiala “G” cu un coif de sărbătoare.

Compania Google, deţinătoarea celui mai important motor de căutare din lume, aniversează astăzi 18 ani de la înfiinţare. Ca de obicei, Google a lansat un logo special pe prima pagină a motorului de căutare, logo în care apar mai multe baloane şi iniţiala “G” cu un coif de sărbătoare.

Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford - Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile pieţe globale.

Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

Câteva fapte interesante din istoria firmei şi a motorului de căutare Google inventat de aceasta:

1. Fratele lui Larry Page – Karl – în anii ’90 a contribuit la lansarea companei eGroups, care în 2000 a fost cumpărată cu o jumătate de miliard de dolari de către Yahoo. Chiar dacă nu ar fi existat Google, probabil că Larry Page ar fi lucrat în industria de Internet împreună cu fratele său.

2. Larry Page şi Sergey Brin au crezut că rezultatele aplicării în practică a PageRank-ul vor servi ca bază pentru teza lor de doctorat. Până la începutul anului 1997, Paige a dezvoltat un motor de căutare rudimentar numit BackRub, care prelucra link-uri către pagini web.

3. Larry Page şi Sergey Brin au fost gata să-şi vândă motorul de căutare pentru 1 milion de dolari în 1997. Ei au mers în Silicon Valley unde l-au oferit Yahoo, care însă a respins oferta. În 2002, Yahoo s-a răzgândit şi a oferit fondatorilor Google 3 miliarde de dolari pentru motorul de căutare, dar, de data aceasta, Yahoo a fost trimis la plimbare.

4. Anual, Google.com generează în jur de 1.000 de “doodles” – desene dedicate unui subiect, încorporate în logo-ul companiei. Primul “doodle” a apărut atunci când fondatorii companiei au plecat la un festival şi au anunţat că nu vor fi în măsură să remedieze rapid orice problemă tehnică.

5. Din 2010, Google cumpără o firmă/lună.

6. Atunci când compania a ajuns la 40 de angajaţi, a fost angajat un bucătar propriu.

7. Gmail poate fi utilizat în peste 50 de limbi.

8. Aproximativ 1.000 de angajaţi Google au devenit milionari în 2004, când compania a făcut o emisiune de acţiuni. Un exemplu este şi maseuza care a lucrat la Google în 1999.

9. Butonul “Mă simt norocos” costă Google 100 de milioane de dolari anual.

10. Fondatorii Google, Sergey Brin şi Larry Page, deţin doar 16% din companie, dar care le oferă o avere combinată de 46 miliarde de dolari.

11. Compania ar putea avea numele “Googol”, dacă cineva nu ar fi scris greşit Google.

12. Numele Google este derivat dintr-un termen matematic “googol”, care exprimă un număr compus dintr-o cifră urmată de 100 de zerouri.

13. Fiecare birou Google are elemente de design ale ţării în care se află.

14. Serviciul Gmail a fost lansat pe 1 aprilei 2004, de ziua păcălelilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Google a ajuns la “majorat”. Astăzi face 18 ani de existenţă. Detalii neştiute despre cel mai important motor de căutare din lume