Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Greşeala pe care o fac mulţi români toamna. Poate fi fatală

Pentru că se apropie iarna şi - înainte să aprindem focul în sobă sau şemineu - este obligatoriu să curăţăm hornurile. Puţinii coşari care au mai rămas lucrează la foc continuu, întocmai pentru a evita potenţiale incendii. Pentru a evita tragediile despre care - din păcate - tot auzim, recomandarea este ca hornurile şi sobele să fie verificate şi curăţate de două ori pe an. 

de Redactia Observator

la 03.10.2024 , 17:48

În satul Rohia din județul Maramureș nu se aprinde focul în sobă până ce nu trece coșarul. De 20 de ani, nea Viorel este singurul care se ocupă de curăţatul hornurilor. Are pe mână nu mai puţin de 13 sate, dar şi oraşul Târgu Lăpuş. 

"Singurul coşar, că nu vrea nimeni să ia meseria. La 57 de ani, eu sunt mulţumit. Funcţionez când este necesitate şi e mai greu, cu maşina, când nu, cu bicicleta. Functionez non-stop. Cu toată lumea am respect", spune Viorel Pop, coșar.

Cât costă curăţatul hornurilor

Vezi și

Nea Viorel lucrează în cadrul Primăriei Târgu Lăpuş. La fiecare solicitare vine însoțit şi de un reprezentant al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, care le înmânează localnicilor dovadă curățării hornului. Un serviciu care costă doar 15 lei pe an. 

Pe acelaşi subiect

"Pe baza unui formular, cetatenii accepta sau refuza serviciul pe care noi il punem la dispoziţie", spune Vlad Herman, director in cadrul Primăriei Târgu Lăpuș. 

Cei care refuză serviciul semnează formularul pe propria răspundere, iar acesta se înaintează asigurătorului. Astfel, în cazul unui incendiu, proprietarul nu mai este despăgubit. Dar, cei mai mulţi acceptă. Mai ales în această perioadă. 

Pentru un sezon rece fără griji, proprietarii trebuie să mai țină cont de câteva aspecte.

"Cosurile de fum vor fi obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea patrunde scantei ce pot consitui surse de aprindere. Se recomanda prelungirea cosurilor de fum deasupra acoperisului cu cel putin jumtate de metru", spune Adriana Șanta, purtător de cuvânt ISU Maramureș.

Potrivit ultimelor cifre, în România, trei milioane şi jumătate de locuinţe - adică mai mult de jumătate - încă se încălzesc cu lemne de foc. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Evenimente » Greşeala pe care o fac mulţi români toamna. Poate fi fatală