Antena Meniu Search
x

Video Greşeala uriaşă pe care o fac pasionaţii de alergat în aer liber

Tot mai mulţi oameni încep să facă mişcare şi să alerge în aer liber, dar la fel de mulţi ignoră un aspect important. Încălţămintea face diferenţa între jogging reuşit şi începutul problemelor de sănătate. Majoritatea cumpără pantofi de alergare în funcţie de ce dictează moda, nu de criteriile esenţiale: stabilitate, amortizare şi ergonomie.

Anaida Glujdea
de Anaida Glujdea

la 28.05.2024 , 22:26

Şase din 10 oameni care fac jogging frecvent nu folosesc pantofi potriviţi, spune un studiu internaţional.  

Chiar dacă ne putem simţi copleşiţi de varietatea de culori şi modele, nu trebuie să scăpăm din vedere scopul încălţămintei. Cel mai important aspect de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem echipamentul de alergare este talpa. 

Ce riscăm dacă nu alegem pantofii potriviţi pentru sport

Vezi și

Cea mai importantă este talpa pantofilor pentru alergare. Alegerea trebuie bine făcută, pentru că o decizie greşită aduce probleme acute.

Pe acelaşi subiect

"Pe lângă entorsele şi fracturile de stres, de asemenea putem avea partea cea mai severă a traumatismului şi anume fractura. Fractura, la nivelul gleznei, de cele mai multe ori se întâmplă prin intermediul articulaţiei, fapt ce de foarte multe ori grăbeşte instalarea artrozei", spune Raul Colţa, chirurg ortoped de gleznă şi picior.

Antrenoarea de atletism Coco Şerban, ea însăşi alergătoare cu 30 de ani de experienţă, te învaţă cum să îţi alegi pantofii potriviţi pentru sport. 

"Avem pingeaua, aceasta este dedicată alergătorilor de viteză, au făcut aici o cută în talpa adidasului. De ce? Acesta este primul contact cu solul al piciorului, pentru siguranţă, pentru a diminua şocurile pe care le dăm gleznei, genunchi, şold", spune Coco Şerban, antrenor de atletism.

O greşeală frecventă este folosirea aceleiaşi perechi de pantofi sport pentru diferite suprafeţe pe care alergi. 

"Pentru a alerga pe o suprafaţă dură, cum este asfaltul, avem nevoie de o talpă care să amortizeze, dacă de exemplu vrem să alergăm pe un teren accidentat, avem nevoie de crampoane şi de o talpă îngustă pentru partea de tracţiune, iar dacă vrem să alegem alergatul în interior, avem nevoie de o talpă subţire şi dură", recomandă Teodora Molociu, antrenor de fitness.

Studii recente arată că joggingul poate prelungi viaţa cu cel puţin şase ani, dacă îl practici corect. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Evenimente » Greşeala uriaşă pe care o fac pasionaţii de alergat în aer liber