Antena Meniu Search
x

Video Grevă generală în mai multe prefecturi din România. Funcţionarii publici cer salarii mai mari

Este grevă generală în mai multe prefecturi din România. Funcţionarii publici cer salarii mai mari, aceleaşi ca angajaţii din primării sau consilii judeţene unde, pentru aceeaşi muncă, lefurile sunt duble. Protestul funcţionarilor vine într-un moment delicat în care guvernanţii iau în calcul concedieri şi tăieri de salarii pentru bugetari. Totul pentru a reduce cheltuielile, aşa cum cere Comisia Europeană.

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 13:34

Vezi și

Serviciile publice din cadrul Prefecturii judeţului Buzău au fost blocate de către membrii afiliaţi Sindicatului "Egalitatea" care au întrerupt luni dimineaţă activitatea, în cadrul unei greve generale.

Potrivit sindicaliştilor, niciun document nu va fi înregistrat sau soluţionat de către salariaţi, protestul fiind desfăşurat pe toată durata programului de lucru, în intervalul orar 8.00 -16.00.

"Toate serviciile sunt blocate cu excepţia primirii corespondenţei de care se va ocupa Cancelaria Prefectului. Registratura, Apostila, Serviciul Juridic, Serviciul financiar-contabil, serviciile pentru deconcentrate, situaţii de urgenţă, afaceri europene, toate sunt blocate. Toată lumea este în grevă. Toate activităţile sunt suspendate, nu primim nimic, doar corespondenţa. Greva se desfăşoară pe durata programului de lucru şi probabil se va desfăşura şi mâine dacă nu se vor rezolva revendicările noastre", a declarat, pentru Agerpres, Stelică Bordea, liderul Sindicatului din Instituţia Prefectului Buzău, grup afiliat Sindicatului "Egalitatea".

Angajaţii sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le câştigă raportate la responsabilităţile pe care le au de gestionat dar şi la inflaţie.

Pe acelaşi subiect

Unii angajaţi ai Prefecturii judeţului Tulcea au intrat în grevă, luni dimineaţă, nemulţumiţi de salariilor

Reprezentanta sindicaliştilor din cadrul instituţiei, Daniela Petroschi, a declarat că activitatea desfăşurată de angajaţii Instituţiei Prefectului - judeţul Tulcea este una "de excelenţă", dar a fost subminată de-a lungul timpului prin nivelul de salarizare.

"Considerăm că salarizarea e doar o formă prin care demnitatea angajaţilor din Prefectură a fost subminată de-a lungul timpului. Activitatea pe care o derulează angajaţii din prefecturi e un înalt exerciţiu al funcţiei publice, o activitatea de excelenţă, pentru că aici se centralizează date de la nivel local, se fac analize, rapoarte. Este o activitate de excelenţă şi dorim ca acest lucru să se vadă şi în nivelul de salarizare", a menţionat Petroschi.

Ea a mai spus că salariile din instituţia în care lucrează reprezintă doar 50% din cele acordate în unele primării.

Grevă și la Prefectura din Sălaj

Angajaţii Instituţiei Prefectului Sălaj sunt, luni, în grevă generală, principala nemulţumire a acestora fiind nivelul de salarizare, comparativ cu funcţionarii publici din alte instituţii, precum primăriile sau consiliile judeţene.

În dimineaţa zilei de luni, angajaţii au ieşit în faţa instituţiei, afişând mesaje precum "Redaţi demnitatea angajaţilor Instituţiei Prefectului", "Instituţia Prefectului = cenuşăreasa administraţiei publice", "Echivalarea funcţiilor din Instituţia Prefectului cu funcţiile publice de stat" sau "Aplicaţi echitabil prevederile Legii salarizării 153/ 2017".

Greva a fost declanşată la iniţiativa Sindicatului Egalitatea, în toate Instituţiile Prefectului din ţară.

"Dacă vineri eram 35 de prefecturi în ţară, azi ne-am sincronizat toţi ca o voce unică, indiferent la ce sindicat suntem sau nu suntem afiliaţi. (...) Greva de azi e un semnal atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât şi pentru Guvern şi parlamentari, pentru că vrem să semnalăm că lucrurile nu merg bine în Instituţiile Prefectului", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Mircea Ciocian, şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj.

Angajații de la Prefectura Mureș au intrat în grevă

Angajaţii Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, care au declanşat, luni, greva generală, au declarat că nu exclud boicotarea celor patru procese electorale de anul viitor din cauza nemulţumirilor legate de nivelul de salarizare, comparativ cu celelalte funcţii publice teritoriale.

"Acţiunea de astăzi este un prim pas, posibil să continuăm şi să culminăm în 2024 cu boicotarea procesului electoral în care suntem implicaţi. Poate atunci vom fi luaţi mai în serios ca şi instituţie, dacă nu participăm la cele patru procese electorale de anul viitor (...) Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate", a declarat Iuliu Palcu, consilier în cadrul instituţiei şi membru în Sindicatul "Egalitatea".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Grevă generală în mai multe prefecturi din România. Funcţionarii publici cer salarii mai mari