Video Greva profesorilor: dascălii vor să vadă măririle promise în lege, nu promisiuni. "Au minţit că vor fi plătiţi cei care ies din grevă până marţi"
Cu cuţitul la os, Guvernul mai pune 5 procente la majorarea cu 40 la sută a salariilor profesorilor, deja stabilită prin memorandum. Mii de dascăli au protestat azi iar traficul prin centrul Bucureştiului spre Palatul Cotroceni a fost un calvar. Clopoţelul nu sună însă finalul grevei. Sătui de promisiuni, profesorii nu mai cred până nu văd banii în buzunar şi salariile mărite - în lege. Cei care nu dorm nopţile de emoţie află că probele orale de la Bacaulaureat vor fi echivalate cu media notelor din ultimul an de liceu.
Doar jumătate dintre cei 20 de mii de profesori pe care îi aşteptau ieri liderii de sindicat în stradă au şi venit azi, la protest. Chiar şi aşa, a fost suficient ca Piaţa Victoriei să răsune de strigăte şi vuvuzele vreme de aproape patru ore.
Profesoară: Dorim şi noi un trai decent. După 22 de ani, salariul meu este de 2.900 de lei, după 22 de ani. Să trăiască şi ei cu un salariu pe lună de 2.900 cu doi copii.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Sunt mii de profesori în acest moment veniţi din toate colţurile ţării care îşi strigă nemulţumirile aici în faţa guvernului. Vor salarii mai mari dar şi condiţii mai bune de muncă.
O profesoară din Capitală a leşinat
- Probele orale de la Bacalaureat 2023, echivalate cu notele din timpul liceului. Ce se întâmplă cu examenele...
- Greva profesorilor. Noua ofertă a Guvernului: Majorare salarială de 45% din 2024 şi o primă anuală de 1.500 de...
- Profesorii s-au strâns din nou la poarta Guvernului. Memorandumul adoptat ieri mai mult i-a înfuriat pe dascăli
O profesoară din Capitală a leşinat şi a avut nevoie de medici. Dascălii acuză Executivul că încearcă să îi forţeze să încheie greva.
Profesoară: Se fac presiuni din toate părţile. Au minţit că vor fi plătiţi cei care ies din grevă până marţi. Bineînţeles că acest lucru nu s-a întâmplat.
Profesor: Suntem în faţa acestui Guvern care nu ne respectă. Profesorii sunt în stradă pentru a-şi căpăta demnitatea.
Andreea Petrescu, reporter Observator: După ore de aşteptare protestatarii au plecat în marş pe străzile Capitalei. Punctul final este Palatul Cotroceni.
Protestatarii au cerut demisia preşedintelui
La Palatul Cotroceni, protestatarii au cerut demisia preşedintelui. Au cântat imnul şi s-au rugat.
Profesor: Din 2017 şi până acum dacă mă uit în fluturaş creşterea la toate ordonanţele este de 22 de lei. Ruşine! Eu atât îi propun doamnei ministre, să vină să facă schimb cu mine o săptămână.
Părinte: Am ajuns la capătul puterilor. Ca părinţi am obosit cel puţin la fel de tare ca profesorii.
Negocierile de la Guvern s-au încheiat abia după amiază.
Simion Hăncescu, FSLI: Guvernul României a spus clar că singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde, până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei.
Liderii de sindicat aşteaptă răspunsul protestatarilor la noua ofertă
Liderii de sindicat vor da sfoară-n ţară şi vor aştepta răspunsul protestatarilor.
Marius Nistor, lider Federaţia Sindicatelor din Educaţie: Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Deci, rolul lor va fi decisiv.
Între timp, executivul a pus în dezbatere publică ordonanţa de urgenţă prin care probele de competenţe de la Bacalaureat vor fi echivalate cu media notelor de la clasă din ultimul an la respectivele materii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰